Міноборони України: Росія поширила цинічну дезінформацію щодо інциденту з британським есмінцем

Міноборони України: Росія поширила цинічну дезінформацію щодо інциденту з британським есмінцем

24 Червня 2021
1406
24 Червня 2021
13:15

Міноборони України: Росія поширила цинічну дезінформацію щодо інциденту з британським есмінцем

1406
Міноборони України: «Випадок з Defender знову доводить, що Росія передбачувано небезпечна».
Міноборони України: Росія поширила цинічну дезінформацію щодо інциденту з британським есмінцем
Міноборони України: Росія поширила цинічну дезінформацію щодо інциденту з британським есмінцем

Міністерство оборони України заявило, що Росія у випадку з інцидентом навколо есмінця Великої Британії HMS Defender у Чорному морі «вдалася до поширення цинічної дезінформації через контрольовані ЗМІ».

«Суха мова офіційної дипломатії згладила ситуацію: за погрозу есмінцю Королівських ВМС видали так звані планові навчання російських військових. Схоже, росіяни таким актом хотіли сказати, що вони «господарюють» у Чорному морі...», – йдеться в заяві Міноборони.

Міністр оборони Андрій Таран заявив, що, виходячи із перебігу подій, Україна має готуватися до різних сценаріїв.

«Як на мене, наразі найкраще сконцентруватися на пошуку варіантів відповіді, що це було: 1. Реакція РФ на щойно досягнуті домовленості українсько-британського морського партнерства (підписані на борту HMS Defender 21 червня 2021 в Одесі). 2. Спроба РФ зірвати навчання «Сі Бриз-2021», що розпочинаються 28 червня. 3. Відповідь РФ на реальну перспективу членства України в НАТО після недавнього саміту Альянсу. 4. Ідея повторити сценарій з розбійним абордажем українських катерів восени 2018-го року. 5. Інформаційно-психологічна операція швидше з прицілом на осінні вибори в РФ», – заявив міністр.

23 червня російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що поблизу мису Фіолент в окупованому Криму російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь по британському есмінцю HMS Defender. РосЗМІ стверджували, що британський корабель увійшов до «територіальних вод РФ». Однак на самому сайті Міноборони Росії інформації про інцидент немає.

Міноборони Великої Британії заявило, що російські військові не відкривали вогонь по есмінцю і що не було попереджувальних пострілів. У відомстві припустили, що постріли були здійснені під час навчань російських військових. Лондон додав, що не визнає російської окупації Криму, і британський корабель абсолютно законно перебував в українських територіальних водах. 

Кореспондент ВВС Джонатан Біль, який перебував на борту британського есмінця вказав, що під час інциденту дійсно чув залпи на відстані. Зокрема, два російських прикордонних кораблі супроводжували британський есмінець і намагалися змусити його змінити курс, заявляючи, що відкриють вогонь, якщо цього не станеться.

«Ми чули залпи на відстані, але думали, що вони були поза зоною досяжності», – повідомив Біль.

Також ВВС опублікувало відео інциденту у Чорному морі.

Есмінець HMS Defender прибув до Одеси 18 червня разом з фрегатом ВМС Нідерландів Evertsen.

21 червня в Одесі на борту HMS Defender українська і британська сторона підписали меморандум про проєкти морського партнерства між ВМС Великої Британії і ВМС України.

Фото: Defence Images/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1406
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду