«Це води України». Прем'єр Джонсон заявив про законність дій британського есмінця в Чорному морі

«Це води України». Прем'єр Джонсон заявив про законність дій британського есмінця в Чорному морі

25 Червня 2021
3440
25 Червня 2021
09:26

«Це води України». Прем'єр Джонсон заявив про законність дій британського есмінця в Чорному морі

3440
Борис Джонсон: Велика Британія не визнає незаконної анексії Криму Росією.
«Це води України». Прем'єр Джонсон заявив про законність дій британського есмінця в Чорному морі
«Це води України». Прем'єр Джонсон заявив про законність дій британського есмінця в Чорному морі

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що екіпаж есмінця HMS Defender діяв біля узбережжя окупованого Росією Криму законно, адже це територіальні води України.

«Це води України, і абсолютно правильно було використовувати їх для пересування з пункту А в пункт Б по найкоротшій траєкторії», – цитує Джонсона Reuters.

Коментуючи інцидент Джонсон не погодився з тим, що відносини з Росією перебувають на історичному мінімумі.

«Я пам'ятаю часи, коли все було набагато гірше», – сказав Джонсон.

Джонсон прокоментував інцидент з есмінцем на наступний день після того, як Росія заявила, що попереджувальним вогнем нібито змусила британський есмінець змінити курс і вийти з «російських територіальних вод»

23 червня російські ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили, що поблизу мису Фіолент в окупованому Криму російський патрульний корабель відкрив попереджувальний вогонь по британському есмінцю HMS Defender. РосЗМІ стверджували, що британський корабель увійшов до «територіальних вод РФ». Однак на самому сайті Міноборони Росії інформації про інцидент немає.

Міноборони Великої Британії заявило, що російські військові не відкривали вогонь по есмінцю і що не було попереджувальних пострілів. У відомстві припустили, що постріли були здійснені під час навчань російських військових. Лондон додав, що не визнає російської окупації Криму, і британський корабель абсолютно законно перебував в українських територіальних водах. 

Кореспондент ВВС Джонатан Біль, який перебував на борту британського есмінця вказав, що під час інциденту дійсно чув залпи на відстані. Зокрема, два російських прикордонних кораблі супроводжували британський есмінець і намагалися змусити його змінити курс, заявляючи, що відкриють вогонь, якщо цього не станеться.

«Ми чули залпи на відстані, але думали, що вони були поза зоною досяжності», – повідомив Біль.

Також ВВС опублікувало відео інциденту у Чорному морі.

У зв'язку із інцидентом США висловили підтримку союзників та суверенітету і територіальної цілісності України, включно з її територіальними водами.

Міністерство оборони України заявило, що Росія у випадку з інцидентом навколо есмінця Великої Британії HMS Defender у Чорному морі «вдалася до поширення цинічної дезінформації через контрольовані ЗМІ».

Есмінець HMS Defender прибув до Одеси 18 червня разом з фрегатом ВМС Нідерландів Evertsen.

21 червня в Одесі на борту HMS Defender українська і британська сторона підписали меморандум про проєкти морського партнерства між ВМС Великої Британії і ВМС України.

Фото: Number 10/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду