detector.media
03.08.2021 18:20
Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня
Суд на Білоруським ПЕН-центром перенесли на 9 серпня
В базі суду, імовірно помилково, позивачем вказали Мін’юст Росії.

Суд над Білоруським ПЕН-центром, назначений на вівторок, 3 серпня, перенесли на 9 серпня, вказано на сайті Верховного суду Білорусі..

В судовій базі Верховного суду позивачем у справі про ліквідацію Білоруського ПЕН-центру чомусь вказано Міністерство юстиції Російської Федерації. На це звернуло увагу білоруське «Єврорадіо».

У коментарі виданню перша заступниця глави ПЕНу Тетяна Недбай сказала, що це, імовірно, редакторська помилка, оскільки позов до Верховного суду подав білоруський Мін’юст. 

«Якщо серйозно – думаю, це помилка редактора сайту. Його (редактора – ДМ) можна зрозуміти: такий конвеєр політично мотивованих справ йде... І швидкість, з якою ліквідують громадянське суспільство, вилазить боком ось в таких дрібницях», – прокоментувала Недбай.

Білоруський ПЕН-центр – об'єднання письменників та журналістів, існує з 1989 року. З 2019 року ним керує білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич.

Нагадаємо, що 22 липня білоруський ПЕН-центр повідомив, що Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду країни з позовом про ліквідацію центру.

13 липня 2021 року Слідчий комітет Білорусі наклав арешт на банківські рахунки Білоруського ПЕН-центру. Крім того, 14 липня Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією прийшло з обшуком за юридичною адресою Білоруського ПЕН-клубу.

Нагадаємо, у червні 2021 року Мін'юст Білорусі розпочав перевірку діяльності «Білоруської асоціації журналістів», вимагаючи від організації надати протягом двох днів «тисячі документів». БАЖ назвала вимоги влади необґрунтованими і негайно направила скаргу міністрові юстиції з проханням надати асоціації «адекватні терміни подачі документів».

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. 15 липня Мін'юст Білорусі виніс попередження «Білоруській асоціації журналістів» через «несвоєчасне надання документів». Правоохоронці опечатали офіс асоціації. Влада Білорусі заморозила проведення будь-яких операцій з банківськими рахунками БАЖ. 21 липня стало відомо, що Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду з позовом про ліквідацію «Білоруської асоціації журналістів».

«Білоруська асоціація журналістів» заснована у 1995 році, об'єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Також БАЖ допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

Фото: Білоруський ПЕН-центр

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY