Суд продовжив запобіжні заходи Кузьменко і Дугарь

Суд продовжив запобіжні заходи Кузьменко і Дугарь

19 Травня 2021
3469

Суд продовжив запобіжні заходи Кузьменко і Дугарь

3469
Кузьменко не відпустили на поруки головних лікарів двох дитячих лікарень та колишнього нардепа.
Суд продовжив запобіжні заходи Кузьменко і Дугарь
Суд продовжив запобіжні заходи Кузьменко і Дугарь

Шевченківський районний суд Києва 18 травня продовжив на два місяці запобіжні заходи Юлії Кузьменко та Яні Дугарь, підозрюваним у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Про це повідомив «Укрінформ».

Кузьменко залишили під цілодобовим домашнім арештом, а Дугарь продовжили дію процесуальних обов'язків. «Суд ухвалив клопотання прокурора – задовольнити. Продовжити строк дії запобіжного заходу Кузьменко. Продовжити строк дії обов’язків Дугарь», – сказала головуюча суддя Оксана Голуб.

Головний лікар ДУ «Науково практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» МОЗ Андрій Максименко, медичний директор лікарні «Охматдит» Сергій Чернишук та колишній народний депутат Андрій Тетерук просили відпустити Кузьменко на поруки, однак суд відмовив.

«Поліцейській країні Україні не потрібні лікарі – у неї все добре з медициною, її населення здорове. Поліцейській країні Україні не потрібні військові – кордони під замком, мир усюди, війни немає. Якщо вам кажуть з голубих екранів щось на кшталт "давайте поаплодуєм нашим медикам", "слава нашим захисникам" – не вірте їм. Вони брешуть. Ми – зайві. За півтора року кривосуддя над непричетними – добилися аж цілодобового домашнього арешту», – написала Кузьменко в Facebook.

Крім того, під час засідання суд дослідив низку відеозаписів та документів – протоколи і довідки, зокрема, щодо фіксації місцезнаходження Кузьменко та Антоненка. Подальший розгляд справи призначили на 11:00 25 травня.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи передав бельгійському виданню EUobserver Ігор Макар, колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал».Також Макар передав Україні запис розмови силовиків Білорусі та погодився свідчити в справі про вбивство журналіста Офісу генерального прокурора України. У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що ці записи відповідають нинішній версії слідства

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. 22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і наразі триває.

Наразі Юлія Кузьменко та Андрій Антоненко перебувають під домашнім арештом, стосовно Яни Дугарь продовжує діяти запобіжний захід у вигляді особистих зобов'язань.

Фото: з Facebook Юлії Кузьменко 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3469
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Макс
1066 дн. тому
Коли будуть вішати зелених ссучених крис з Верховноі Зради,Кабміну,Офісу пирзидента і самого????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду