«Голос» прокоментував рішення 10 нардепів висловити недовіру керівництву і створити окреме об’єднання

«Голос» прокоментував рішення 10 нардепів висловити недовіру керівництву і створити окреме об’єднання

16 Червня 2021
2713
16 Червня 2021
12:18

«Голос» прокоментував рішення 10 нардепів висловити недовіру керівництву і створити окреме об’єднання

2713
Політична рада «Голосу» сьогодні розгляне заяву частини парламентської фракції та дасть їй оцінку.
«Голос» прокоментував рішення 10 нардепів висловити недовіру керівництву і створити окреме об’єднання
«Голос» прокоментував рішення 10 нардепів висловити недовіру керівництву і створити окреме об’єднання

Пресслужба партії «Голос» прокоментувала рішення 10 народних депутатів парламентської фракції створити окреме об’єднання «Справедливість» та висловити недовіру керівництву політсили.

У пресслужбі «Голосу» заявили, що створення груп у межах депутатської фракції суперечить регламенту Верховної Ради.

«Діяльність депутатів регулюється законом, а не бажаннями.Законодавство прямо передбачає можливість депутата вийти з фракції. Тільки позафракційні депутати мають право створювати депутатські групи. Але створення груп в межах депутатської фракції прямо суперечить статтям 58-60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України». Ми поважаємо колег в їхньому бажанні мати альтернативну точку зору, але вона не може суперечити і порушувати закон», – говориться в заяві партії.

Також «Голос» висловив «глибоке переконання», що всі питання внутрішнього партійного життя мають вирішуватись відповідно до правил та процедур партії.

«Для цього існують органи управління, такі як з'їзд та Політична рада. Сьогодні Політична рада партії «Голос» розгляне заяву частини фракції «Голос» у Верховній Раді та дасть їй оцінку», – говориться у повідомленні.

16 червня 10 народних депутатів парламентської фракції «Голос» створили окреме об’єднання «Справедливість» та висловили недовіру керівництву фракції і партії.

До об’єднання увійшли: Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталя Піпа, Ольга Стефанишина, Олександра Устінова, Володимир Цабаль, Андрій Шараскін, Ярослав Юрчишин. Така кількість нардепів – це рівно половина від складу фракції «Голосу» в парламенті.

В окремій заяві нардепи звинувачують керівництво партії в «узурпації влади та паплюженні принципів демократії, що призвели до фактичного знищення іміджу партії та фракції", у підтримці голосувань за "дерибани" столичної землі, бажанні знищити антикорупційні органи та "договорняках».

Створення окремого об’єднання «Справедливість» відбулось на тлі внутрішньої кризи у партії, коли низка нардепів фракції «Голос» в Раді звинуватили партійне керівництво в «узурпації влади» та «зачистці незгодних».

Наприклад, нардеп Ярослав Юрчишин заявив, що керівництво партії і фракції може тісно співпрацювати з Офісом президента, що не влаштовує частину партійців. На думку оглядачів, партія «Голос» опинилася під загрозою розколу, адже окремі нардепи фракції заявили, що вимагатимуть відставки чинних керманичів «Голосу». 

29 березня 2021 року частина нардепів фракції «Голос» оприлюднили спільну заяву, в якій закликали ініціювати проведення з’їзду партії, щоб обрати нове керівництво та змінити статут.

Депутати у заяві звинуватили керівників партії і фракції Кіру Рудик та Ярослава Железняка в тому, що вони використовують «Голос» для «самопіару та підігрування владі».

7 червня про вихід з «Голосу» оголосив телеведучий та громадський діяч Сергій Притула, своє рішення він пояснив «діями нового керівництва» політсили. Притула наголосив, що не йде з політики, а йде з партії, яка, на його думку, вже не відповідає своїм початковим засадам. 

У відповідь Кіра Рудик «привітала» Притулу з тим, що він «врешті визначився зі своїми політичними планами».

Ще у лютому 2021 року Притулу виключили з політради «Голосу», він також перестав бути заступником голови партії.

У квітні 2021 року Притула заявив, що хоче стати новим керівником партії «Голос».  Політик додав, що спробує пришвидшити процес зі скликання з'їзду партії, на якому можуть обрати нове керівництво «Голосу».

Лідером партії «Голос» був Святослав Вакарчук. 11 червня 2020 року він зареєстрував заяву про складання повноважень народного депутата

26 червня 2020 року з'їзд партії «Голос» достроково припинив повноваження Святослава Вакарчука. Замість нього до парламенту зайшов доброволець, «кіборг», режисер та актор Андрій Шараскін. Після припинення повноважень Вакарчука новим керівником партії була обрана Кіра Рудик.

У грудні 2020 року нардеп Сергій Рахманін пішов з посади голови парламентської фракції «Голос». Новим головою фракції став нардеп Ярослав Железняк. 

Графіка: партія «Голос»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2713
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду