У Білорусі опозиціонера Северинця засудили до семи років колонії

У Білорусі опозиціонера Северинця засудили до семи років колонії

25 Травня 2021
1139
25 Травня 2021
13:17

У Білорусі опозиціонера Северинця засудили до семи років колонії

1139
У суді Северинець заявив: «Білорусь буде вільною».
У Білорусі опозиціонера Северинця засудили до семи років колонії
У Білорусі опозиціонера Северинця засудили до семи років колонії

У вівторок, 25 травня, суд у Могильові засудив одного із лідерів білоруської опозиції Павла Северинця до семи років ув’язнення в колонії посиленого режиму, звинувативши його в організації масових заворушень,

Як повідомляє Радіо Свобода, разом з Павлом Северинцем вирок винесли і шістьом активістам «Європейської Білорусі». Їм дали від 4 до 7 років за ґратами. Після вироку усі вони прокричали: «Віримо, можемо, переможемо».

У суді Северинець заявив: «Білорусь буде вільною».

Співголова незареєстрованої опозиційної «Білоруської Християнсько-демократичної партії» був затриманий 7 червня 2020 року. Тоді в Мінську проходив пікет зі збору підписів за альтернативних кандидатів у президенти.

Северинець провів свій «народний пікет свободи і солідарності», і закликав підтримати заарештованого блогера Сергія Тихановського, політика Миколу Статкевича, а також виходити на вулиці щонеділі, навіть після закінчення збору підписів.

У той же день політика біля під’їзду його будинку затримали люди в цивільному. Після цього суд кілька разів призначав йому по 15 діб арешту, а у вересні Северинцю висунули звинувачення про організацію масових заворушень.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси. 

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

Фото: Белапан/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду