detector.media
04.05.2021 10:14
Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ
Байден з нагоди Всесвітнього дня свободи преси: США будуть захищати і просувати вільні і незалежні ЗМІ
Президент США відзначив мужність журналістів, які говорять правду і не піддаються залякуванням.

Президент США Джо Байден виступив із заявою з нагоди Всесвітнього дня свободи преси. Текст заяви розміщено на сайті Білого дому.

«Рівно тридцять років тому африканські журналісти об'єдналися перед лицем постійного тиску і насильства і прийняли Віндхукську декларацію, в якій зазначалося, що "створення, підтримка і розвиток незалежної, плюралістичної та вільної преси має важливе значення для розвитку і підтримки демократії в країні, а також для економічного розвитку".

Тоді, як і зараз, ми вшановуємо мужність тих, хто говорить правду і не піддається залякуванням, часто з великим ризиком для себе, і ми підтверджуємо усталену і важливу роль журналістики і вільних ЗМІ в суспільствах по всьому світу. Журналісти розкривають правду, перешкоджають зловживань владою і вимагають прозорості від можновладців.

Вони грають незамінну роль у функціонуванні демократії. Під час пандемії COVID-19 журналісти і працівники ЗМІ були на передовій, інформуючи громадськість і ризикуючи власним здоров'ям. В епоху, коли істина все частіше опиняється під загрозою, наша потреба в точних, заснованих на фактах повідомленнях, відкритому публічному обговоренні і підзвітності особливо велика.

Всі ми зобов'язані протистояти цим загрозам для вільних і незалежних ЗМІ, включаючи фізичний ризик і немотивовані затримання. Комітет із захисту журналістів виявив, що в 2020 році в світі було ув'язнено рекордну кількість журналістів. Журналісти, особливо жінки і небілі люди, все частіше піддаються образам і переслідуванням в інтернеті.

Авторитарні режими намагаються підірвати вільну пресу, маніпулювати фактами або поширювати дезінформацію, в той час, як через скорочення індустрії новин по всьому світу стає дедалі більше і більше "новинних лакун" - регіонів, де немає місцевих ЗМІ. Ці нападки являють собою не що інше, як загрозу демократії в усьому світі.

Сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, ми вшановуємо відвагу журналістів у всьому світі. Ми визнаємо невід'ємну роль, яку вільна преса відіграє в побудові процвітаючих, життєздатних і вільних суспільств. І ми знову зобов'язуємося захищати і просувати вільні, незалежні і різноманітні ЗМІ по всьому світу».

Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси у 1993 році.

Це рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року про «Сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства.

В «Індексі свободи преси», який складають «Репортери без кордонів», Україна опустилась цьогоріч на одну позицію і зайняла 97-ме місце. 

Цьогоріч перше місце в рейтингу займає Норвегія, Фінляндія зберегла другу позицію, а Швеція – на третьому місці. Серед найгірших країн для роботи ЗМІ залишається Китай (177-е місце), слідом йдуть Туркменістан, Північна Корея та Еритрея. Білорусь, в якій тривають репресії проти журналістів, погіршила позиції в «Індексі свободи преси», опустившись на 158-е місце.

За даними правозахисної організації «Репортери без кордонів» (RSF) у 2020 році у світі через професійну діяльність було вбито 50 журналістів. В 2020 році вперше за 30 років було страчено журналіста. 12 грудня у Ірані стратили Рухоллу Зама, якого влада країни звинуватила у підбурюванні до антиурядових протестів.

Водночас, за даними CPJ, кількість журналістів, убитих за свою професійну діяльність, зросла в 2020-му у два рази в порівнянні з попереднім роком: у цьому році було вбито щонайменше 30 журналістів.

Комітет захисту журналістів повідомив, що станом на 1 грудня 2020 року в світі ув'язнили щонайменше 274 журналіста за їхню професійну діяльність. Це новий рекорд у порівнянні з 2016 роком, коли в ув'язненні перебували 272 представника ЗМІ.

Фото: Gage Skidmore/Flickr 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY