Фільми-розслідування Навального нагородили премією російських кінокритиків «Белый слон»

Фільми-розслідування Навального нагородили премією російських кінокритиків «Белый слон»

11 Квітня 2021
2287
11 Квітня 2021
13:15

Фільми-розслідування Навального нагородили премією російських кінокритиків «Белый слон»

2287
Наразі російський блогер та опозиційний політик перебуває в колонії.
Фільми-розслідування Навального нагородили премією російських кінокритиків «Белый слон»
Фільми-розслідування Навального нагородили премією російських кінокритиків «Белый слон»

Документальні фільми-розслідування блогера та політика Олексія Навального отримали нагороду російської Національної премії кінокритики і кінопреси «Белый слон» в номінації «Подія року». Про це пише сайт каналу «Дождь».

«Багато призів мені доводилося вручати в своєму житті, але вперше – і я сподіваюся, що востаннє – ми вручаємо цей приз людині, яка сидить у в'язниці за свідомо помилковим звинуваченням, справжньому політичному в'язню», – сказав президент Гільдії кінознавців і кінокритиків Віктор Матізен під час церемонії вручення.

Вибір критиків він пояснив тим, що фільми Навального виконані «зі справжньою пристрастю і невблаганною логікою».

При цьому головний приз від кінокритиків як кращий фільм отримав «Дорогие товарищи» Андрія Кончаловського. Раніше в він вигагав зняти свій фільм з номінації через те, що на премію висунули фільми Олексія Навального.

Під час оголошення переможця кінокритик Антон Долін нагадав Кончаловському, що фільми взагалі не виставляють на номінацію у цій премії: «Просто критики вибирають той фільм, який сподобався».

Коли стало відомо, що фільми Навального висунуті на премію, Гільдія кінознавців і кінокритиків Союзу кінематографістів Росії заявила, що перестане бути засновником «Белого слона».

Нагадаємо, 19 січня 2021 року на ютьюб-каналі Навального з'явилось розслідування «Палац для Путіна». Його подивились більше 115 млн разів. У фільмі розповідається, що на березі Чорного моря, біля міста Геленджик, є палац, який нібито будують для президента РФ. 

Будівля площею більше 17,7 тис. кв.м розташована на ділянці у 68 гектарів; на території ділянки є льодова арена, храм, гостьовий будинок, оранжерея, два майданчика для гелікоптерів, амфітеатр та інші споруди.

Комплекс контролюється фірмами, що належать близькому оточенню Путіна, будівництво фінансується частково коштами держкомпаній, частково – компаній, які належать «друзям» Володимира Путіна.

Будівництво почалося у 2005 році, його орієнтовна вартість 1,35 млрд доларів. Будівля неодноразово змінювала номінальних власників. Після виходу фільму мільярдер Аркадій Ротенберг, який перебуває з 2014 року під санкціями США через порушення суверенітету та територіальної цілісності України, заявив, що палац належить йому і він нібито планує створити в ньому апарт-готель.

Фільм «Палац для Путіна», за даними опитування Левада-центру, подивилися 26% росіян. Майже третина опитаних (31%) заявили, що нічого не чули про нього. При цьому фільм практично не вплинув на ставлення росіян до Володимира Путіна.

У лютому 2021 року Олексія Навального засудили до 3,5 років колонії. Він проведе в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців, оскільки йому зарахували термін домашнього арешту (близько 10 місяців).

Фото: slovoidilo.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2287
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду