У Білорусі позбавляють ліцензії адвоката, який захищав журналістів

У Білорусі позбавляють ліцензії адвоката, який захищав журналістів

24 Березня 2021
1223
24 Березня 2021
15:15

У Білорусі позбавляють ліцензії адвоката, який захищав журналістів

1223
Комісія вирішила, що Сергій Зікрацький «не має достатньої кваліфікації», щоб працювати адвокатом.
У Білорусі позбавляють ліцензії адвоката, який захищав журналістів
У Білорусі позбавляють ліцензії адвоката, який захищав журналістів

Відомий білоруський адвокат Сергій Зікрацький, який захищає і журналістів, не пройшов позачергову атестацію в Міністерстві юстиції. Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Комісія вирішила, що він «не має достатньої кваліфікації», щоб працювати адвокатом. Зікрацький заявив, що має намір ще якийсь час попрацювати адвокатом до того, як його офіційно позбавлять ліцензії.

«Те, що її заберуть, – швидше вже питання технічне, ніж юридичне. Наступне засідання кваліфікаційної комісії, де вирішуватиметься це питання, має відбутися 22 квітня. Якщо пощастить, допрацюю до цього терміну, якщо комісію вирішать скликати раніше для тих, хто особливо відзначився, значить, не допрацюю», – сказав Зікрацький.

Підставою для переатестації адвоката стали кілька його коментарів у засобах інформації, в тому числі з приводу вироку журналісткам каналу «Белсат» Катерині Бахваловій (Андрєєвій) і Дарії Чульцовій.

«Гадаєте, що підставою для виклику на позачергову атестацію стали скарги моїх клієнтів? Ні. Мін’юст вирішив, що мої коментарі в ЗМІ недостатньо кваліфіковані, а значить, треба перевірити, чи можу я далі працювати адвокатом», – писав раніше Зікрацький.

Сергій Зікрацький спеціалізується на авторському, корпоративному праві, інтелектуальній власності. Білоруській службі Радіо Свобода він розповів, що почав працювати над правовими аспектами роботи ЗМІ ще в університеті. Він захищає багатьох журналістів за політично вмотивованими справами, в тому числі він захищав TUT.BY у справі про позбавлення статусу ЗМІ, Катерину Бахвалову і співробітників білоруського «Пресклубу».

18 лютого суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

16 лютого білоруські силовики провели масові обшуки в журналістів та правозахисників по всій країні. Зокрема, обшуки були проведені у керівництва Білоруської асоціації журналістів (БАЖ), в правозахисників центру «Вясна», незалежних журналістів.  

В Слідчому комітеті Білорусі заявили, що обшуки відбулись «з метою встановлення обставин фінансування протестної активності».  

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1223
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду