Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки

Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки

18 Березня 2021
937
18 Березня 2021
10:52

Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки

937
У містах республіки також пройшли мітинги з аналогічним вимогами.
Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки
Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки

Міністр друку Чечні, помічник Рамзана Кадирова Ахмед Дудаєв зажадав закрити «Нову Газету» і притягнути до відповідальності її журналістів після публікації статті про позасудові страти в республіці. Про це повідомляє Русская служба Би-би-си.

«Під виглядом "правдивого викриття", це фейкове видання знову зробило мерзенний наклеп, висмоктуючи з пальця вигадані невинні жертви, кришуючи злочинців-втікачів-дегенератів, поширюючи неправдиві відомості, що порочать честь і гідність героїчних співробітників правоохоронних органів», – написав Дудаєв.

За словами чиновника, жителі Чечні зажадали у керівництва країни і регіону, щоб ті прийняли законні заходи, щоб «припинити відверто ворожу діяльність цього видання щодо чеченському народу». У містах республіки також пройшли мітинги з аналогічним вимогами.

Пізніше у мережі з'явився ролик-звернення самих поліцейських з полку імені Кадирова. Бійці вишикувався у дворі в повному обмундируванні та попросили президента Росії Володимира Путіна звернути увагу на «нападки» «Нової газети» на адресу членів підрозділу.

Керівник прес-служби «Новой газеты» Надія Прусенкова коментуючи вимоги уряду Чечні зазначила, що відбувається дискусія в публічному полі, а це ознака цивілізованості. Також вона зазначила, що в Чечні раніше вже збирався мітинг, на якому громадськість вимагала вибачень від газети через її матеріалів про позасудові страти в республіці, але вимог про закриття від представників чеченського уряду ще не звучало.

«Якщо із закриттям "Нової газети" в Чечні припиняться позасудові страти, припиняться вбивства геїв і взагалі припиняться політичні вбивства як такі, то ми закриємося хоч завтра», – цитує Прусенкову канал Дождь.

У понеділок, 15 березня, в «Новой газете» вийшла стаття про позасудові страти, які, за даними видання, в 2016-2017 роках відбувалися в Чечні. Колишній співробітник полку імені Ахмата Кадирова, назвавши своє ім'я, заявив, що брав участь в затриманні жителів Чечні, яких пізніше стратили.

15 березня «Новая газета» заявила, що її редакція в Москві зазнала хімічної атаки. Журналісти повідомили, що у приміщеннях стоїть різкий хімічний запах, який відчувають усі відвідувачі та співробітники редакції, а також інших організацій, розташованих у будівлі.

Камери спостереження біля офісу «Нової газети» зафіксували людину в формі кур'єра «Яндекса» – він тримав велосипед, з заднього колеса якого розпорошувався газ.

Це не перший випадок хімічної атаки на будівлю, де розташована редакція. У 2017 році до редакції надійшов лист у конверті, в якому був невідомий білий порошок. Конверт, адресований керівництву газети, прийшов із Чечні. У 2018 році редакція отримала похоронний вінок з погрозами, а пізніше відрізану голову барана. «Новая газета» відома своїми журналістськими розслідуваннями, в тому числі, і про ситуацію в Чечні.

Скріншот: Новая газета

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
937
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду