detector.media
18.03.2021 10:52
Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки
Уряд Чечні зажадав закрити «Новую газету» після статті про позасудові розправи над жителями республіки
У містах республіки також пройшли мітинги з аналогічним вимогами.

Міністр друку Чечні, помічник Рамзана Кадирова Ахмед Дудаєв зажадав закрити «Нову Газету» і притягнути до відповідальності її журналістів після публікації статті про позасудові страти в республіці. Про це повідомляє Русская служба Би-би-си.

«Під виглядом "правдивого викриття", це фейкове видання знову зробило мерзенний наклеп, висмоктуючи з пальця вигадані невинні жертви, кришуючи злочинців-втікачів-дегенератів, поширюючи неправдиві відомості, що порочать честь і гідність героїчних співробітників правоохоронних органів», – написав Дудаєв.

За словами чиновника, жителі Чечні зажадали у керівництва країни і регіону, щоб ті прийняли законні заходи, щоб «припинити відверто ворожу діяльність цього видання щодо чеченському народу». У містах республіки також пройшли мітинги з аналогічним вимогами.

Пізніше у мережі з'явився ролик-звернення самих поліцейських з полку імені Кадирова. Бійці вишикувався у дворі в повному обмундируванні та попросили президента Росії Володимира Путіна звернути увагу на «нападки» «Нової газети» на адресу членів підрозділу.

Керівник прес-служби «Новой газеты» Надія Прусенкова коментуючи вимоги уряду Чечні зазначила, що відбувається дискусія в публічному полі, а це ознака цивілізованості. Також вона зазначила, що в Чечні раніше вже збирався мітинг, на якому громадськість вимагала вибачень від газети через її матеріалів про позасудові страти в республіці, але вимог про закриття від представників чеченського уряду ще не звучало.

«Якщо із закриттям "Нової газети" в Чечні припиняться позасудові страти, припиняться вбивства геїв і взагалі припиняться політичні вбивства як такі, то ми закриємося хоч завтра», – цитує Прусенкову канал Дождь.

У понеділок, 15 березня, в «Новой газете» вийшла стаття про позасудові страти, які, за даними видання, в 2016-2017 роках відбувалися в Чечні. Колишній співробітник полку імені Ахмата Кадирова, назвавши своє ім'я, заявив, що брав участь в затриманні жителів Чечні, яких пізніше стратили.

15 березня «Новая газета» заявила, що її редакція в Москві зазнала хімічної атаки. Журналісти повідомили, що у приміщеннях стоїть різкий хімічний запах, який відчувають усі відвідувачі та співробітники редакції, а також інших організацій, розташованих у будівлі.

Камери спостереження біля офісу «Нової газети» зафіксували людину в формі кур'єра «Яндекса» – він тримав велосипед, з заднього колеса якого розпорошувався газ.

Це не перший випадок хімічної атаки на будівлю, де розташована редакція. У 2017 році до редакції надійшов лист у конверті, в якому був невідомий білий порошок. Конверт, адресований керівництву газети, прийшов із Чечні. У 2018 році редакція отримала похоронний вінок з погрозами, а пізніше відрізану голову барана. «Новая газета» відома своїми журналістськими розслідуваннями, в тому числі, і про ситуацію в Чечні.

Скріншот: Новая газета

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY