В Україні створили довідник для журналістів, які пишуть про психічне здоров’я

В Україні створили довідник для журналістів, які пишуть про психічне здоров’я

17 Лютого 2021
2252
17 Лютого 2021
19:35

В Україні створили довідник для журналістів, які пишуть про психічне здоров’я

2252
Мета – допомогти журналістам, блогерам та усім, хто пише про психічне здоров’я, створювати контент, орієнтований на людину, і не провокувати стигму (стійкі негативні переконання, почуття, поведінку щодо людей з психічним розладом).
В Україні створили довідник для журналістів, які пишуть про психічне здоров’я
В Україні створили довідник для журналістів, які пишуть про психічне здоров’я

Проєкт «Психічне здоров’я для України» (Mental Health for Ukraine / MH4U) створив довідник для журналістів, які пишуть про психічне здоров’я, – «НаГАЙДайки». Про це повідомляється на сайті MH4U.

У «НаГАЙДайках» зібрана інформація, яка допоможе писати якісні тексти на тему психічного здоров’я. Вона базується на доказовій медицині, сучасному розумінні теми і допомагає боротися зі стигмою.

«Інформація, яку ми отримуємо з медіа, дуже впливає на формування поглядів, переконань та стереотипів щодо будь-якої сфери життя. Тема психічного здоров'я у ЗМІ часто табуйована, оточена міфами або неприємними емоціями. Це дуже шкодить людям, що страждають від психічних розладів, адже це заважає отримати їм необхідну підтримку. Наші експерти впорядкували матеріали для журналістів, які допоможуть писати більш правильні, людиноцентричні та шанобливі тексти. Автори завдяки нашому довіднику зможуть навчитись створювати більш цікаві та привабливі твори про психічне здоров'я», – розповів лідер проєкту MH4U Гайко Кьоніґштайн.

Експертами проєкту стали: докторка психологічних наук Вікторія Горбунова, журналістка Маргарита Тулуп та правниця Христина Висоцька. Ілюстраторка Мар’яна Сучок розробила авторське графічне оформлення проєкту.

Сайт містить розділи:

  • що таке психічне здоров’я, розлад, стигма;
  • як провести інтерв’ю з людиною з психічним розладом;
  • як тема психічного здоров’я врегульована законодавчо;
  • мова, якою ми пишемо: які слова варто і не варто вживати;
  • корисні джерела, котрі стануть у пригоді;
  • звірник — аби перевірити, чи є у матеріалі усі складові доброго тексту;
  • тест про терміни без стигми.

Гайд доступний також у формі буклету в форматі PDF.

Проєкт «Психічне здоров’я для України» ― це чотирьохрічний проєкт (з 2019 по 2023 рік), метою якого є покращення якості та доступності допомоги та психосоціальної підтримки для людей із психічними розладами в Україні.

Проєкт впроваджується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC), у контексті Національної стратегії реформування системи охорони здоров’я в Україні на період 2015-2020 років та підтримки реформи системи охорони психічного здоров'я в Україні. 

Раніше Незалежна медійна рада рекомендувала, як правильно писати про релігії, конфесії та / або релігійні організації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2252
Читайте також
29.04.2019 14:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
5 749
18.03.2019 11:18
Олена Чуранова, «Інститут масової інформації»
844
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду