Влада не планує запроваджувати санкції проти телеканалу «Інтер» – Малюська

Влада не планує запроваджувати санкції проти телеканалу «Інтер» – Малюська

9 Лютого 2021
2009
9 Лютого 2021
20:22

Влада не планує запроваджувати санкції проти телеканалу «Інтер» – Малюська

2009
Єдина можливість запровадити санкції, у тому числі проти ЗМІ, – це наявний зв’язок із терористичною діяльністю. Щодо каналу «Інтер» такий зв'язок не доведений.
Влада не планує запроваджувати санкції проти телеканалу «Інтер» – Малюська
Влада не планує запроваджувати санкції проти телеканалу «Інтер» – Малюська

Українська влада не планує запроваджувати санкції проти телеканалу «Інтер», навіть якщо США зможуть домогтися екстрадиції власника Inter Media Group Дмитра Фірташа у справі про корупцію. Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська під час онлайн-конференції, пише «Укрінформ».

«Я не очікую цього… Ми не маємо можливостей блокувати або вводити санкції проти телеканалів у випадку звинувачень власника в корупції», – зазначив міністр.

Він пояснив, що єдина можливість для запровадити санкції, у тому числі проти ЗМІ – це наявний зв’язок із терористичною діяльністю. При цьому Малюська зауважив, що він особисто не має інформації зі справи Фірташа, що той якимось чином підтримує російську агресію проти України або іншу терористичну діяльність.

Водночас міністр юстиції заявив, що запровадження санкцій проти трьох проросійських телеканалів та їхнього власника Тараса Козака цілком відповідає українському законодавству.

Нагадаємо, за словами Дениса Малюськи, за п'ять років санкції ввели проти понад 60 українських громадян та 260 компаній.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський та голова СБУ Іван Баканов вважають заборону каналів групи «Медведчука» боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Пан Зеленський обговорив з керівниками каналів ICTV, «Інтер», «1+1», «Україна» рішення РНБО про санкції. Вони дійшли згоди, що санкції є інструментом глобальної боротьби з дезінформацією та не мають нічого спільного з питанням свободи слова та незалежності ЗМІ. Він також обговорив санкції РНБО з послами країн «Великої сімки» та Європейського Союзу в Україні.

Секретар РНБО Олександр Данілов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО вводитиме санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані СБУ матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Дмитро Разумков розповів, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Пан Данілов уточнив, що частина документів про фінансування телеканалів засекречена. 

4 лютого перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль повідомив, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Регулятор контролює виконання рішення РНБО, оскільки це зона відповідальності Нацради. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Того ж дня Верховний Суд отримав два позови проти указу президента про санкції щодо Тараса Козака та його каналів. Пізніше ВС отримав ще один подібний позов, який подав харківський юрист, член Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv

Народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський закликав позбавити можливості працювати у Верховній Раді кореспондетів телеканалів «групи Медведчука». Народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Фріз повідомила, що у Верховній Раді ініціюють призупинення акредитації для «каналів Медведчука». Медіаюрист ІМІ Алі Сафаров повідомив, що для допуску працівників телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK до парламенту немає правових підстав. Вони не відповідають вимогам для акредитації у Верховній Раді, бо втратили статус журналістів. Водночас він уточнив, що законодавство не передбачає позбавлення акредитації в зв’язку з припиненням діяльності ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2009
Читайте також
09.03.2021 15:10
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
7 951
09.02.2021 15:00
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
10 081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду