«Канали Медведчука» хочуть на 5 років позбавити акредитації в органах держвлади

«Канали Медведчука» хочуть на 5 років позбавити акредитації в органах держвлади

12 Лютого 2021
2863

«Канали Медведчука» хочуть на 5 років позбавити акредитації в органах держвлади

2863
Верховну Раду просять призупинити акредитацію в органах державної влади журналістів, продюсерів, операторів, кореспондентів, технічних та інших працівників телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK на час дії санкцій, які проти них запровадили.
«Канали Медведчука» хочуть на 5 років позбавити акредитації в органах держвлади
«Канали Медведчука» хочуть на 5 років позбавити акредитації в органах держвлади

Про це йдеться в проєкті постанови №5057 «Про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників засобів масової інформації при органах державної влади України, щодо яких застосовано санкції Указом Президента України № 43/2021 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"».

«Проєктом постанови пропонується тимчасово призупинити акредитації журналістів та технічних працівників окремих засобів масової інформації при органах державної влади України на час застосування до юридичних осіб – засобів масової інформації спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – пишуть народні депутати в пояснювальній записці.

Кабінет Міністрів України, Міністерство закордонних справ України, інші центральні органи виконавчої влади, пресслужба Верховної Ради України протягом двох днів з дня набрання чинності цієї постанови повинні провести відповідні заходи та забезпечити її виконання.

Як писав ДМ, 5 лютого народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський закликав позбавити можливості працювати у Верховній Раді кореспондетів телеканалів «групи Медведчука». 8 лютого народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Фріз повідомила, що у Верховній Раді ініціюють призупинення акредитації для «каналів Медведчука» – 112 Україна, NewsOne та ZIK.

Медіаюрист ІМІ Алі Сафаров повідомив, що для допуску працівників телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK до парламенту немає правових підстав. Вони не відповідають вимогам для акредитації у Верховній Раді, бо втратили статус журналістів. Водночас він уточнив, що законодавство не передбачає позбавлення акредитації в зв’язку з припиненням діяльності ЗМІ.

8 лютого 20 народних депутатів від «Європейської солідарності», «Голосу» та групи «За майбутнє» подали до Верховної Ради проєкт постанови про тимчасове призупинення акредитації журналістів і технічних працівників телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

Головне слідче управління Служби безпеки України з липня 2019 року розслідує проти Віктора Медведчука та Тараса Козака кримінальні провадження – за ч. 1 ст.111 (підготовка до державної зради), ч. 3 ст. 206-2 (заволодіння корпоративними правами юридичних осіб для створення медіаресурсу), ч. 3 ст. 209 (легалізація злочинних доходів) Кримінального кодексу України. Правоохоронці також розслідують можливу причетність бенефіціарних власників низки українських медіаресурсів до фінансування оборонного комплексу РФ (ч. 2 ст. 258-5 «фінансування тероризму»).

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука».  

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков – утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський та голова СБУ Іван Баканов вважають заборону каналів групи «Медведчука» боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Секретар РНБО Олександр Данілов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО вводитиме санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані СБУ матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Дмитро Разумков розповів, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Пан Данілов уточнив, що частина документів про фінансування телеканалів засекречена. 

4 лютого перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль повідомив, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Регулятор контролює виконання рішення РНБО, оскільки це зона відповідальності Нацради. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Того ж дня Верховний Суд отримав два позови проти указу президента про санкції щодо Тараса Козака та його каналів. 9 лютого 2021 року один позов ВС залишив без руху і дав позивачу 10 днів для усунення недоліків, за другим — відмовився відкрити провадження. Крім того, 9 лютого стало відомо, що ВС отримав ще один подібний позов, який подав харківський юрист, член Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов. 11 лютого Верховний Суд відкрив провадження за цим позовом та призначив його розгляд на 15 березня.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv.

Фото: zikua.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2863
Читайте також
11.02.2021 18:53
Тетяна Катриченко, Медійна ініціатива за права людини
4 950
09.02.2021 15:00
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
10 081
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду