На перший провладний мітинг у Мінську вийшов Олександр Лукашенко: що він сказав

На перший провладний мітинг у Мінську вийшов Олександр Лукашенко: що він сказав

16 Серпня 2020
2224
16 Серпня 2020
15:25

На перший провладний мітинг у Мінську вийшов Олександр Лукашенко: що він сказав

2224
Через тиждень після виборів та опозиційних протестів Лукашенко зібрав своїх прихільників на мітинг, щоб розповісти про «брязкання НАТО» та «прихід до влади бандитів», якщо він піде.
На перший провладний мітинг у Мінську вийшов Олександр Лукашенко: що він сказав
На перший провладний мітинг у Мінську вийшов Олександр Лукашенко: що він сказав

На провладний мітинг у Мінську (Білорусь) 16 серпня вийшов поки що чинний президент Олександр Лукашенко. Трансляцію вело білоруське бюро «Радіо Свобода».

Розповідаємо, про що він говорив своїм прихильникам:

  • «Я покликав вас сюди, щоб ви захистили незалежність, хоча вдома багато справ - ви збираєте хліб».
  • «Я не прихильник мітингів, але не моя вина, що довелося покликати вас на допомогу».
  • «На мітингах і площах ми знищили те, що було дано нам богом - велику і величезну імперію (СРСР - ред.), без якої не вирішувалось жодне питання в світі».
  • «Ви хочете свободи?» - «Ні!» - відповідають прихильники.
  • «НАТОвські війська брязкають гусеницями у наших західних воріт. Литва, Польща і наша рідна Україна наказують провести нові вибори. Якщо ми підемо на поводу у них - то загинемо як держава, як народ, як нація».
  • «Ми не повинні стати солідарною зоною між Сходом і Заходом».
  • «Нам пропонують солдатів НАТО: чорношкірих, жовторотих і білявих. Нас хочуть одягнути в "лапті" і поганяти з батогом».
  • «Вибори відбулися. Не може бути більше 80% фальсифікацій».
  • «Ви просили вчити і лікувати дітей - вчимо і лікуємо».
  • «Подивіться на них - ані дистанції, ані масок» - сказав він про опонентів. При цьому прихильники стояли без дистанції і масок.
  • «Якщо хтось хоче віддати країну, навіть коли я буду мертвим - я це не дозволю».
  • «Не чіпайте вчителів, вони повинні готуватися до школи, не чіпайте журналістів держЗМІ і їхні сім'ї, не дай бог щось трапиться, відповісте сповна».
  • «Не підштовхуйте людей до силового протистояння. У нас немає друзів і прихильників, тому що всі заздрять і хочуть, щоб ми встали на коліна .
  • «Спокійного життя вони нам не дадуть, виповзуть як щури зі своїх нір, ними керують чужі люди, "ляльководи". Вони бачать західні кордони Білорусі тут, під Мінськом, а не під Брестом».
  • «Їх меншість, але і вони повинні зважати на нашу думку» (про опонентів - ред.).
  • «Я тут стою не тому, що міцно вчепився за владу. Не питання. Президенти приходять і йдуть. "А він піде, сядемо знову на площі, зеків та бандитів випустимо". Обдирати вони будуть нас і наших дітей».
  • «Я вас попереджав: вибори будуть цікавими, а після виборів - ще цікавіше».
  • «Занапастите першого президента - це буде початок вашого кінця. Ви завжди будете як в України стояти на колінах та молитися незна на кого».
  • «Не кидайте робочі місця, тому що потім ви на них не повернетеся. Ви ніколи не відновите країну».
  • «Я встаю на коліна перед присутніми» (але не встав - ред.).

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами, Олександр Лукашенко здобув понад 80%, а кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська — близько 10%. Проте вона відмовилася визнавати офіційні результати виборів і закликала людей протестувати.

У різних містах країни розпочалися протести, які влада жорстоко придушує, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати, дубинки та гумові кулі. Із 9 серпня відомо про затримання майже 7 тисяч людей та поранення сотень протестувальників. Щонайменше дві людини загинули.

11 серпня Світлана Тіхановська покинула Білорусь і прибула в Литву. Протести у країні тривають.

З державних білоруських ЗМІ звільняються журналісти. Білоруське телебачення необ'єктивно висвітлює протести в країні, а також не показує кадрів жорстоких побиттів і затримань протестувальників. На трьох державних білоруських телеканалах - «Беларусь 1», «Беларусь 24» і СТВ - у випусках новин протестувальників називали «п’яницями», «алкоголіками», «наркоманами», яким протистоять «сили правопорядку».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2224
Читайте також
18.08.2020 14:45
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
5 025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду