У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр, який очолив поет Олександр Ірванець

У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр, який очолив поет Олександр Ірванець

27 Липня 2020
2139
27 Липня 2020
18:40

У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр, який очолив поет Олександр Ірванець

2139
Центр висвітлює події навколо майбутніх президентських виборів у Білорусі, які відбудуться 9 серпня 2020 року.
У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр, який очолив поет Олександр Ірванець
У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр, який очолив поет Олександр Ірванець

У Києві відкрився Білоруський інформаційний центр (БІЦ), який очолив український поет Олександр Ірванець. Про це «Детектору медіа» розповіла координаторка інформцентру Наталка Позняк-Хоменко.

«БІЦ було створено 9 липня, за місяць до початку президентських виборів в Білорусі, щоб інформувати українське суспільство про перебіг та основні інтриги виборчої кампанії у сусідів, оскільки це становить певний суспільний інтерес і може мати прямий вплив на ситуацію в Україні (враховуючи, що Росія і Україну, й Білорусь наполегливо намагається повернути в орбіту своїх інтересів)», - розповіла пані Наталка.

За її словами, Олександр Ірванець очолив БІЦ тому, що він, як літератор і перекладач з білоруської, добре розуміє контекст, а як публічна особа може привернути до цього увагу.

Співзасновниками БІЦ стали депутат Київської міської ради Юрій Сиротюк, який виділив під це приміщення громадської приймальні, та відомий білоруський опозиціонер, лідер Руху солідарності «Разам» В'ячеслав Сівчик.

Центр працює на громадських засадах. Активісти (переважно - члени Руху солідарності «Разам», які краще орієнтуються в білоруських подіях) наповнюють фейсбук-сторінку БІЦ матеріалами про фігурантів виборчої кампанії, що дозволяють українським журналістам та експертам краще зрозуміти логіку подій в Білорусі.

Також щосереди в Кризовому медіацентрі відбуваються брифінги БІЦ. Минулого тижня цей брифінг був присвячений темі репресій проти опонентів Лукашенка, які цього року почалися ще задовго до початку виборчої кампанії. Наступний, цієї середи, стосуватиметься ролі російського фактора у виборчих перегонах і можливого впливу на ситуацію в Україні.

По понеділках на Майдані відбувається пікет, організований БІЦ, де можна написати листа білоруським політв'язням. Також проходять вуличні акції солідарності.

БІЦ запрошує журналістів ознайомлюватися з аналітикою, яка пропонується на його сторінці, та більше писати про події в Білорусі, оскільки це теж може вплинути на тамтешню ситуацію.

На 10 серпня, після президентських виборів у Білорусі, у центрі анонсували великий брифінг, щоб проаналізувати результати виборів та їхній вплив на Україну.

Нагадаємо, 19 червня 2020 року в Білорусі відбулись мітинги через затримання представників опозиції, які хотіли взяти участь у президентських виборах. Загалом по всій Білорусі правоохоронці затримали понад 120 осіб, серед затриманх були журналісти, які висвітлювали акції протесту.

22 червня Комітет захисту журналістів закликав владу Білорусі припинити переслідування та цькування журналістів, які висвітлюють протести напередодні президентських виборів у країні.

14 липня в Білорусі затримали 14 журналістів, які висвітлювали акції проти рішення Центральної виборчої комісії країни не реєструвати кандидатами в президенти Віктора Бабарика та Валерія Цепкала, яких вважали головними суперниками чинного президента Олександра Лукашенка.

23 липня 2020 року президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив видворити іноземні ЗМІ з країни через «критику та заклики до масових заворушень».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2139
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду