Суд дозволив називати Шарія «кремлівським проєктом» – Лещенко

Суд дозволив називати Шарія «кремлівським проєктом» – Лещенко

7 Липня 2020
6006

Суд дозволив називати Шарія «кремлівським проєктом» – Лещенко

6006
Політик і блогер ще з 2017 року судився з «Еспресо» та Віталієм Портніковим через це висловлювання.
Суд дозволив називати Шарія «кремлівським проєктом» – Лещенко
Суд дозволив називати Шарія «кремлівським проєктом» – Лещенко

Верховний Суд України не задовольнив касаційну скаргу політика та блогера Анатолія Шарія на рішення в справі про захист честі, гідності та ділової репутації проти телеканалу «Еспресо», у ефірі якого блогера назвали «кремлівським проєктом». Про це 6 липня 2020 року повідомив колишній депутат та журналіст, нині член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко з посиланням на постанову суду від 17 квітня 2019 року.

«Кремлівським проєктом» та блогером, якого «умовно кажучи використовують його російські господарі...», Анатолія Шарія в 2017 році назвав журналіст Віталій Портніков в ефірі програми «Вечір з Мирославою Барчук». «Люди, які щиро впевнені, що Україна зараз веде визвольну боротьбу на Сході, вони навіть не уявляють собі, що є певна частина людей, які є колабораціоністами у власній країні і вважають, що у всьому винні Майдан і влада. Я вам наведу прекрасний приклад. Ось є популярний серед цього типу людей медіаблогер Шарій, такий собі кремлівський проєкт, з величезною кількістю передплатників, глядачів у Youtube і зовсім не тільки російських, ви його дивитесь? Ви колись в житті його бачили?», – сказав він.

Блогер просив суд визнати цю інформацію недостовірною. Солом'янський районний суд Києва 5 квітня 2018 року та Київський апеляційний суд 14 листопада 2018 року його прохання не задовольнили. ВСУ в квітні 2019 року залишив без змін рішення цих судів. Постанова Верховного Суду оскарженню не підлягала.

«Є постанова "іменем України" вищої судової інстанції нашої країни, яке дозволяє абсолютно легально називати Шарія "кремлівським проєктом" і блогером, якого "використовують його російські господарі"», – сказав Сергій Лещенко.

Нагадаємо, що у 2017 році блогер Анатолій Шарій подав до суду на «Детектор медіа» та журналіста Богдана Логвиненка через колонку «Друга найчисленніша біомаса. Про «Дождь» і не тільки». У своєму позові Анатолій Шарій наполягав, що використання щодо нього висловлювань «рупор "русского міра"» та «скандальний український псевдобіженець» принижує його честь та гідність, та завдає шкоди його діловій репутації.

21 червня 2017 року Шевченківський районний суд міста Києва відмовив Шарію у задоволені позову до «Детектора медіа» та його автора Богдана Логвиненка. 7 вересня 2017 року Апеляційний суд міста Києва підтвердив рішення першої інстанції.

7 серпня 2019 року «Детектор медіа» опублікував статтю Володимира Рихліцького «Хто такий Шарій? Від українського журналіста до популярного блогера та проросійського політика». У матеріалі йдеться про те, які меседжі просуває відеоблогер Анатолій Шарій та в чому феномен його популярності, яка спонукала 326 тис. виборців проголосувати за віртуальну «Партію Шарія».

8 серпня в особисті повідомлення сторінки «Детектор медіа» на фейсбуці прийшло повідомлення від Анатолія Шарія. Він у нецензурній формі погрожував «Детектору медіа» судовим позовом на «серйозні кошти».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6006
Читайте також
05.07.2020 13:00
Ярослав Зубченко
12 665
23.04.2020 15:48
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
3 407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду