detector.media
09.06.2020 11:46
Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу
Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють ОРДЛО в консультаціях Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу
9 червня вони вперше беруть участь у консультаціях ТКГ як представники окремих районів Донецької та Луганської областей, залучені українською стороною переговорів.

Журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш залучені до консультацій у робочій групі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України. Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Денис Казанський і Сергій Гармаш представляють Донецьку область. А Луганську область представляють юрист, голова Міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан і відомий лікар Костянтин Лібстер.

За словами Дениса Казанського, група вимушених переселенців долучені до переговорів як представники Окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), які консультують українську сторону. ОРДЛО не є стороною переговорів, трьома сторонами переговорів є Україна, Росія та ОБСЄ.

«До переговорів залучена група корінних мешканців Донбасу, які виїхали у 2014 році через переслідування та погрози, до їхнього числа увійшов і я, – повідомив пан Казанський. – І в нас точно не менше прав представляти окремі райони (ніж у запрошених Росією представників ОРДЛО Владислава Дейнего та Наталі Ніконорової. – ДМ). По-перше, на відміну від бойовиків ЛДНР, ми не є злочинцями (не віджимали, не мародерствували, не катували людей на підвалах), по-друге, ми не є громадянами Росії та маємо лише українські паспорти».

Денис Казанський і Сергій Гармаш наголосили, що наразі вже не йдеться про Консультаційну раду, яку раніше планували створити та проти якої виступило громадянське суспільство. «Це замість неї», – повідомив пан Гармаш.

«Ми беремо участь у ТКГ не для того, щоби щось узгоджувати з представниками незаконних організацій ЛДНР, а саме для консультацій української делегації та обговорення тих пунктів, які Україна зобов’язалася обговорювати, коли підписувала мінські домовленості», – пояснив пан Казанський.

Він нагадав, що в комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей є пункти 11 і 12 про те, що питання місцевих виборів в ОРДЛО і закону про особливий статус ОРДЛО мають обговорюватися та узгоджуватися з представниками ОРДЛО. При цьому в документі немає вказівок, які саме представники мають представляти ОРДЛО, і немає згадок про такі організації, як «ЛНР» і «ДНР».

За словами Дениса Казанського, залучені до переговорів представники Донбасу виступають проти закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України. Щодо можливих майбутніх виборів на непідконтрольній території позиція в них така: «Вони можливі тільки після отримання Україною контролю над кордоном і проходити можуть виключно за українськими законами – з поверненням українського ТБ, українських журналістів, українських політичних партій і переселенців».

За словами пана Гармаша, Росія як сторона переговорів теж може запрошувати до консультацій кого завгодно. «Та оскільки Донецька й Луганська області (разом з їхніми окремими районами) є адміністративними одиницями України (і це визнає весь світ, у тому числі й Москва), то логічно, що Київ сам визначає, з ким йому консультуватися на переговорах з Росією», – написав пан Гармаш.

Нагадаємо, 11 березня на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську сторони домовилися запровадити Консультативну раду, до якої мали увійти представники окремих районів Донецької та Луганської областей (фактично окупованих Росією територій).

Низка громадських організацій виступила проти прямого діалогу України з представниками ОРДЛО. Частина народних депутатів з владної фракції «Слуга народу» підписала відкрите звернення щодо неприпустимості визнання бойовиків стороною переговорів.

Консультативну раду так і не створили. А 7 травня керівник Офісу президента Андрій Єрмак анонсував запрошення на засідання ТКГ переселенців з Донбасу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY