Питання регулювання онлайн-медіа в Україні залишається відкритим – Ткаченко

Питання регулювання онлайн-медіа в Україні залишається відкритим – Ткаченко

26 Травня 2020
1903
26 Травня 2020
20:08

Питання регулювання онлайн-медіа в Україні залишається відкритим – Ткаченко

1903
Раніше законопроєкт про медіа направили на повторне перше читання, зокрема через необхідність внести правки, в тому числі, щодо онлайн-медіа.
Питання регулювання онлайн-медіа в Україні залишається відкритим – Ткаченко
Питання регулювання онлайн-медіа в Україні залишається відкритим – Ткаченко

Голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів в ефірі «Радіо НВ», що питання регулювання онлайн-медіа в Україні досі залишається відкритим.

«Зараз ми перезавантажуємо закон про медіа, де регулювання онлайн-медіа фактично відсутнє, крім держави-агресора. Ми погодились іти в цьому питанні рука об руку з європейськими колегами, які наразі напрацьовують ці закони. Але несподівано для нас 3 чи 4 тижні тому французький парламент прийняв закон, за яким, якщо мова йде про тероризм, мову ворожнечі, такі матеріали мають протягом години прийматися з YouTube, з Facebook. Якщо цього не відбувається – є великий штраф, певний відсоток від діяльності компанії. Це питання на сьогоднішній момент відкрито, яким чином регулювати онлайн-медіа», - сказав він.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроект № 2693 «Про медіа». Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа з метою ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року. Інтернет-асоціація України (ІнАУ) пропонувала парламентським комітетам повернути законопроєкт авторам на доопрацювання.

19 травня Верховна Рада України направила законопроєкт № 2693 «Про медіа» для підготовки на повторне перше читання. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1903
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду