«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні

«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні

2 Травня 2020
19305
2 Травня 2020
10:18

«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні

19305
«Секретні матеріали» допомагають Медведчуку лякати українців і просувати інтереси Кремля.
«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні
«1+1» поширив російський фейк про «американські біолабораторії» в Україні

Сюжет програми «Секретні матеріали» про американські біолабораторії, начебто розташовані в Україні, що вийшов на «1+1» 27 квітня, заснований на інформації, вперше опублікованій на сайті партії «Опозиційна платформа — За життя». Активізація проросійських фейків в українському медіапросторі може бути пов’язана з необхідністю продовження договору про ядерне роззброєння, підписаного 1993 року — його термін завершується 31 грудня 2020 року. Про це йдеться у матеріалі «Детектора медіа».

«Секретні матеріали» розповіли глядачам, що європейські журналісти начебто виявили понад чотири тисячі лабораторій, у яких американці створюють нові віруси, й міністерство оборони Сполучених Штатів Америки це вже підтвердило.

Політкоментатор та постійний гість телеканалів Медведчука Михайло Чаплига у сюжеті сказав, що американці не лише використовують українців для експериментів, а й поширюють вірус в Україні. За словами авторів матеріалу, Україна не контролює ці «військові лабораторії», а доступ туди мають лише американські вчені.

Фейк про «секретні лабораторії» з’явився в українському медіапросторі 15 квітня. Тоді на сайті партії «Опозиційна платформа — За життя» було опубліковане публічне звернення Медведчука до президента  та інших очільників держави про те, що в Україні діють 15 військових лабораторій США. Заяву поширили телеканали ZIK та «112», підконтрольні Медведчуку, та підхопили телеграм-канали нардепа Олександра Дубинського, колишнього соратника Януковича Андрія Портнова та інші.

23 квітня посольство США заперечило інформацію про створення військових лабораторій. Тоді ж видання «Страна.ua» опублікувало матеріал, що базувався на зверненні Медведчука та його однопартійця Рената Кузьміна. Цей текст став основою для новин медведчуківських та проросійських українських ЗМІ. До поширення фейку долучились і ресурси, що належать Ігорю Коломойському, в тому числі УНІАН та «1+1». Більше про цю історію читайте в матеріалі матеріалі Гали Скляревської.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19305
Читайте також
01.05.2020 11:00
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
4 589
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
1425 дн. тому
Хм, дивина, але у своєму листі-відповіді посольство таки визнало, що лабораторії є. Навіщо вводите в оману читачів, ґа?
віктор
1426 дн. тому
Ну почему большинство жителей кацанпстана и руськоговарящего народа Украины такие тупые? Наверное таки пиндосы выпустили вирус тупизма, разработанный в секретных лабораториях, и действует он исключительно на скрепоносных.
Петро
1426 дн. тому
Одним словом , ПОМОЙКа !!!!
Ольга
1426 дн. тому
Какой к черту фейк? В одной Одессе 2 лаборатории. В Одессе эпидемия рака. Детектор медиа вонючая помойка.
русич
1426 дн. тому
Рашисты и путлеровцы раздухарились, а Беня и власть им подыгрывает. Адепты московского улуса действительно верят что такими мульками зомбоящика можно что-то изменить...
Іуф
1426 дн. тому
Фейк? А чем докажешь?
Стен
1426 дн. тому
Вообще-то американцы и сами признали наличие этих лабораторий на Украине, только кастрюлеголовые дебилы продолжают этого не замечать.
Вадим
1426 дн. тому
Детектор медия конченная помойка!
Як же допустили коронавірус на Росії?
1426 дн. тому
По російським військам і зброї на Донбасі: "що б..я, где б..я, докажи" (с) Шнуров, а тут роспропагандисти пропонують вірити на слово зацікавленим російським брехунам.
Мирослав
1426 дн. тому
То чому ніхто не подає в суд за поширення неправдивої інформації?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду