46% українців підтримують продовження блокування російських соцмереж - опитування

46% українців підтримують продовження блокування російських соцмереж - опитування

8 Квітня 2020
2373
8 Квітня 2020
19:04

46% українців підтримують продовження блокування російських соцмереж - опитування

2373
Водночас трохи менше - 43% - проти продовження санкцій.
46% українців підтримують продовження блокування російських соцмереж - опитування
46% українців підтримують продовження блокування російських соцмереж - опитування

Такими є результати опитування Kantar online Track.

Як відомо, в травні спливає трирічний термін дії санкцій відносно російських веб-ресурсів, у тому числі соцмереж «Вконтакте» та «Одноклассники».

11% опитаних респондентів утрималися від відповіді, чи підтримують вони продовження блокування.

Мешканці Заходу (68%) та Києва (58%), респонденти з матеріальним станом вище середнього (54%) та доходом на особу понад 10 тис. грн (58%) частіше у порівнянні з вибіркою в цілому вважають за необхідне продовжити блокування російських веб-ресурсів.

Мешканці Півдня (57%) та Сходу (54%), респонденти з низьким матеріальним станом (56%) та доходом на члена родини до 3000 грн (53%) частіше зазначають, що блокування слід скасувати.

До блокування російськими сайтами користувались:

  • 51% – часто;
  • 38% – інколи;
  • 10% – не користувалися
  • 1% – не відповіли.

Після блокування користувались через спеціальний додаток:

  • 17% – часто;
  • 41% – інколи;
  • 37% – не користувалися;
  • 5% – завагалися з відповіддю.

Мешканці Сходу (66%), молодь (70%) та чоловіки (64%) значущо частіше за вибірку в цілому користувалися такими додатками, мешканці Заходу та представники старшої вікової групи – рідше.

Якщо санкції щодо російських сайтів скасують:

  • 38% – планують користуватися;
  • 42% – не будуть користуватися;
  • 20% – не відповіли.

Мешканці Сходу та Півдня значущо частіше за вибірку в цілому говорять про намір користуватися російськими веб-ресурсами (51% та 49% відповідно). Мешканці Заходу (64%), респонденти з матеріальним станом вище середнього (51%) та доходом більше 10 тис. грн на особу (52%) частіше відповідають, що не користуватимуться ними.

Опитування репрезентує міське населення України, яке користується інтернетом у віці 18-55 років за статтю, віком, типом населеного пункту, регіону (проникнення інтернету в цій групі – 84%). Обсяг вибірки 1000 респондентів.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року президент України увів у дію рішення РНБО, яке передбачає блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, це суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Згодом Європейський союз визнав, що у питанні блокування російських інтернет-ресурсів захист нацбезпеки є прерогативою українського уряду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2373
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду