Підозрюваний у справі Шеремета позивається проти Зеленського, Авакова, Коваля і Рябошапки

Підозрюваний у справі Шеремета позивається проти Зеленського, Авакова, Коваля і Рябошапки

20 Грудня 2019
1953
20 Грудня 2019
12:58

Підозрюваний у справі Шеремета позивається проти Зеленського, Авакова, Коваля і Рябошапки

1953
Музикант, ветеран АТО, підозрюваний у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко подав до суду позов про захист честі, гідності і ділової репутації проти президента Володимира Зеленського, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, першого заступника голови Національної поліції Євгена Коваля і генерального прокурора Руслана Рябошапку.
Підозрюваний у справі Шеремета позивається проти Зеленського, Авакова, Коваля і Рябошапки
Підозрюваний у справі Шеремета позивається проти Зеленського, Авакова, Коваля і Рябошапки

Про це адвокат Святослав Жерновніков 20 грудня написав на своїй сторінці в Facebook.

Позов подали через виступи зазначених посадових осіб на брифінгу щодо справи про вбивство Павла Шеремета.

«В ході проведення вказаного брифінгу було проявлено повну зневагу до принципу презумпції невинуватості, закріпленої у ст. 62 Конституції України, п. 10 ст 7 КПК України, та вщент розтрощений принцип недоторканості честі і гідності громадянина і людини, передбачений ст.ст. 3, 21, 24, 28, 34, 68 Конституції України», – йдеться в позовній заяві, яку опублікував адвокат.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 серпня 2018 року Нацполіція заявила, що розголошення додаткових відомостей про розслідування у справі вбивства Павла Шеремета може негативно вплинути на його результати.

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголошувала підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Перший заступник голови Нацполіції, генерал поліції Євген Коваль під час брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ назвав імена п'ятьох підозрюваних у справі: Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Інна та Владислав Грищенки. Основною версією слідства він назвав «дестабілізацію соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи». За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. Роль у вбивстві Шеремета подружжя ветеранів АТО, волонтерів Владислава (на прізвисько Буча) та Інни (на прізвисько Пума) Грищенків на брифінгу чітко не було пояснено (на сайті МВС зазначено, що, за результатами молекулярних експертиз, на вибухівці лишилися сліди ДНК Грищенків).

13 грудня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета, контрактниці Збройних Сил України Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту. Волонтерку та дитячого хірурга Юлію Кузьменко та музиканта і ветерана АТО Андрія Антоненка заарештували на 2 місяці.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз

17 грудня 2019 року поліція надала стороні захисту матеріали слідства в справі Шеремета. Проте Владислав Добош, адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко, незадоволений обсягом наданої інформації. Він буде подавати повторне клопотання про ознайомлення з матеріалами справи і вимагатиме ці докази через суд.

Того ж дня в Міністерстві внутрішніх справ заступник голови відомства Антон Геращенко провів зустріч із активістами, журналістами та блогерами щодо справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зустріч проходила в форматі off the record. Антон Геращенко в коментарі «Детектору медіа» сказав, що на зустрічі було близько 25 осіб. За його словами, нових доказів (окрім тих, що були оприлюднені під час брифінгу) під час зустрічі оголошено не було. 

Захисники Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко 18 грудня 2019 року подали апеляції на рішення Печерського районного суду Києва про арешт.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1953
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду