Двох підозрюваних у справі про вбивство Шеремета заарештували на 2 місяці

Двох підозрюваних у справі про вбивство Шеремета заарештували на 2 місяці

14 Грудня 2019
2725
14 Грудня 2019
10:10

Двох підозрюваних у справі про вбивство Шеремета заарештували на 2 місяці

2725
Волонтерку та дитячого хірурга Юлію Кузьменко підозрюють у закладанні вибухівки в автомобіль журналіста Павла Шеремета, а музиканта та ветерана ООС Андрія Антоненка - в організації злочину.
Двох підозрюваних у справі про вбивство Шеремета заарештували на 2 місяці
Двох підозрюваних у справі про вбивство Шеремета заарештували на 2 місяці

Як пише «Українська правда», 13 грудня Печерський райсуд обрав для Юлії Кузьменко запобіжний захід у вигляді арешту до 8 лютого 2020 року.

Сторона захисту заявила, що подаватиме апеляцію на це рішення.

Адвокат Владислав Добош повідомив, що взяти на поруки Кузьменко висловили бажання ряд лікарів та воєнних медиків, а також депутат Київради Володимир Назаренко (фракція «Свобода»), нардеп 9 скликання від «Євросолідарності» Роман Величкович, також нардепки 8 скликання Наталя Веселова та Оксана Корчинська, загалом більше 10 осіб.

Суддя Сергій Вовк відмовив у заслуховуванні свідків, які, на думку сторони захисту, можуть довести непричетність підозрюваної до справи про вбивство Шеремета. Адвокат заявив відвід судді, але суд відмовив у цьому.

Адвокат Добош назвав докази слідства нікчемними. Він зазначив, що в експертизі, наданій слідством, не фігурує прізвище Кузьменко, а згадуються лише «Особа 1» і «Особа 2», причому вказано, що портретна схожість не доведена.

Юлія Кузьменко в суді просила дати слово тим, хто хоче взяти її на поруки, та просила, щоб усі відеокамери з лікарні зберегли записи.

Також вона наполягала, щоб їй провели «усі можливі дослідження, які можуть допомогти слідству: антропометричні дослідження, ДНК, поліграф». Юлія Кузьменко хоче, щоб все це проводили у присутності преси і громадськості.

Підозрюваний в організації вбивства журналіста Шеремета Андрій Антоненко також заарештований судом до 8 лютого 2020 року. За його словами, заяви слідства про його «захоплення ультранаціоналістичними ідеями та культивування величності арійської раси» не відповідають дійсності, тому що він «наполовину єврей» і висновки слідства його ображають.

«Є людина, знята на відео 16-го року, до якої намагаються мене причепити. Я з 13-го року ношу бороду цільну, вона або довша, або вона коротша, але вона суцільна. Людина у відео носить борідку форми "еспаньйолка", із вибритими повністю щоками. У мене є декілька особливостей, які мене відрізняють від багатьох людей. У мене плечі трошки покаті, трошки видовжена шия, що геть не стикається з людиною, яка виглядає там. Плюс ще один момент – вуха. Мої вуха зламані, бо я займаюсь боротьбою, там людина з ціленькими вушками.

І ще один момент, характерна риса – мої руки, вони вкриті татуюваннями. Якщо подивитись на людину на відео, то там геть цього немає. Я буду співпрацювати. Забов'язуюсь надавати повне сприяння, будь-яку інформацію, з'являтися на вказаний час, що на виклики, що на допити, на будь-які вимоги. Хотів би зазначити. Людей, які зазначені в тому угрупувані, там є люди, з якими я просто не знайомий, не знаю про їх існування – Дугарь (підозрювана Яна Дугарь – ред.)», - сказав він у суді.

Нагадаємо, 13 грудня Печерський районний суд Києва також обрав запобіжний захід підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета, контрактниці Збройних Сил України Яні Дугарь у вигляді цілодобового домашнього арешту.

12 грудня 2019 року Національна поліція затримала і за згодою Генеральної прокуратури України оголошувала підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Перший заступник голови Нацполіції, генерал поліції Євген Коваль під час брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ назвав імена п'ятьох підозрюваних у справі: Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко, Інна та Владислав Грищенки.

Основною версією слідства він назвав «дестабілізацію соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи».

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2725
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду