На сайті Кіровоградської ОДА зникають і повертаються інформаційні повідомлення

На сайті Кіровоградської ОДА зникають і повертаються інформаційні повідомлення

22 Листопада 2019
3358
22 Листопада 2019
13:18

На сайті Кіровоградської ОДА зникають і повертаються інформаційні повідомлення

3358
На сайті Кіровоградської обласної державної адміністрації зняли новину із офіційною статистикою про теплопостачання в місті Світловодськ. Після звернень журналістів інформацію поновили.
На сайті Кіровоградської ОДА зникають і повертаються інформаційні повідомлення
На сайті Кіровоградської ОДА зникають і повертаються інформаційні повідомлення

У коментарі «Детектору медіа» заступник начальника управління інформаційної діяльності ОДА Юрій Солтик повідомив, що новина зникла з сайта, бо там була вечірня статистика і її хотіли доопрацювати, внести свіжі дані. Зараз повідомлення поновили на сайті, а також з'явилась ранкові дані про стан теплопостачання: уже без вказання відсотків підключених до тепла будинків.

Місто Світловодськ має проблеми з централізованим теплопостачанням. Офіційно опалювальний сезон почався лише 15 листопада, проте по факту більшість міста так і залишилась без тепла через пориви мереж і поломки на котельнях. 22 листопада на офіційному сайті ОДА з’явилась інформація про те, що 88% житлових будинків у Світловодську підключили до теплоносія. Водночас на сайті Світловодської міськради станом на 17.00 21 листопада повідомляли про тепло в 60% будинків.

Інформацію з посиланням на ОДА розмістило декілька місцевих інтернет-видань. Після публікації новини читачі в соцмережах почали обурюватись статистиці, яка, за їх словами, неправдива, адже навіть половина міста, нібито не має тепла. Журналісти ж виявили, що новина із сайту ОДА зникла.

«Згідно з законодавством, журналіст не несе відповідальності за інформацію, поширену з офіційних джерел. Проте, якщо вона не відповідає дійсності, журналіст або ж видання, яке він представляє, несуть репутаційні втрати. І це сьогодні виклик передусім для регіональних інтернет-видань, які з мінімальним штатом працівників і в дуже напруженому ритмі часто фізично не можуть перевірити всю інформацію, і покладаються на добросовісність колег із пресслужб державних органів. Натомість отримують шквал обурення від читачів, як це трапилося сьогодні з інформацією Кіровоградської ОДА про те, що 88% житлового фонду Світловодська вже опалюється. Аналогічна ситуація нещодавно трапилася і з інформацією Кіровоградського обласного лабораторного центру про наявність вакцин проти грипу в аптечних мережах області, яку виставили більшість інтернет-видань Кропивницького. Проте, як згодом з’ясувалося, оприлюднені дані були м’яко кажучи неточними – наплутано з адресами і номерами аптек, у деяких аптеках цієї вакцини ніколи не було і не планували завозити. На жаль, для того, щоб обдзвонити всі зазначені в переліку аптеки, потрібно, щоб журналіст витратив, як мінімум, день. У ситуації з опаленням будинків у Світловодську, ясна річ, усе ще складніше. Тобто без допомоги пресслужб не обійтися. Однак наведені інциденти наштовхують на думку, що іноді краще пожертвувати офіційною інформацією або ж наводити лише ту, яку реально перевірити, й звести співпрацю з деякими пресслужбами до мінімуму», – розповіла головна редакторка кропивницького сайту «Без купюр» Наталя Кривошей.

Нагадаємо, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Балонь 18 листопада повідомив, що відтепер щотижневі апаратні наради ОДА будуть закритими для журналістів. Натомість представників ЗМІ запрошуватимуть на брифінги постфактум.

Фото: Кіровоградська ОДА
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3358
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду