Телеканали сприйняли як слабкість відсутність будь-яких санкцій за порушення під час виборів — Олександр Бурмагін

Телеканали сприйняли як слабкість відсутність будь-яких санкцій за порушення під час виборів — Олександр Бурмагін

27 Серпня 2019
1381
27 Серпня 2019
17:16

Телеканали сприйняли як слабкість відсутність будь-яких санкцій за порушення під час виборів — Олександр Бурмагін

1381
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення під час виборчого процесу зайняла функцію спостереження за порушеннями, а не функцію нагляду за дотриманням законодавства.
Телеканали сприйняли як слабкість відсутність будь-яких санкцій за порушення під час виборів — Олександр Бурмагін
Телеканали сприйняли як слабкість відсутність будь-яких санкцій за порушення під час виборів — Олександр Бурмагін

Про це сказав медіаюрист, виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін 27 серпня на круглому столі «Підсумки та висновки двох виборчих кампаній у медіа: що та як регулювати?», представивши свій аналітичний звіт щодо проблем в українському законодавстві, яке регулює діяльність ЗМІ під час виборів.

Він зауважив, що закон «Про місцеві вибори» і «Про вибори Президента України» у частині, яка стосується інформування і агітації, є морально застарілими і потребує оновлення. Виправити багато «білих плям» дозволить ухвалення закону «Про аудіовізуальні послуги». Нині прогалини у законодавстві блокують застосування штрафів за порушення правил з боку ЗМІ під час виборів.

«Відсутність будь-яких санкцій і навіть можливості їхнього застосування наші телеканали, на жаль, сприйняли як слабкість. Моніторингове дослідження зафіксувало під час парламентських виборів негативні тенденції. Якщо під час президентських виборів ми говорили про надання переваг певними телеканалами тим чи іншим силам, то під час парламентських деякі телеканали — такі як NewsOne, "112 Україна", Прямий канал, "1+1" — перетворилися на агітаційні майданчики (особливо перші два) своїх політичних патронів. Вони постійно транслювали чи ретранслювали діяльність, рішення чи думки конкретних політичних сил», — зазначив експерт.

Пан Бурмагін наголосив, що регулятор — Нацрада з питань телебачення та радіомовлення — зайняв функцію спостереження за порушеннями, а не функцію нагляду за дотриманням законодавства. На думку Олександра Бурмагіна, регулятор міг складати протоколи про адміністративні порушення, але не робив цього.

«В частині Кодексу про адміністративні порушення мова йшла ще з початку року, що є прогалини навіть не у законах, а внутрішніх локальних документах Нацради. Проте й ці недоліки власних документів регулятор не усунув під час минулих виборів», — сказав медіаюрист.

Грубим і небезпечним порушенням він назвав включення матеріалів агітаційного характеру у новини, адже саме такому контенту аудиторія найбільше довіряє. «Під час парламентської кампанії ми фіксували і кандидаток на комбайнах, і кандидатів, які відкривали відремонтовані дороги. Це не мало інформаційної цінності, але потрапляло у новини з агітаційною метою. Це наслідки якості нашого законодавства і частково діяльності регулятора», — зазначив пан Бурмагін.

Олександр Бурмагін у своєму аналітичному звіті надав низку рекомендацій для покращення ситуації. Зокрема, варто вдосконалювати механізми поширення немаркованих матеріалів і розмежовувати агітацію та інформування. Також слід чітко визначити у ЗУ «Про рекламу» терміни «передвиборна агітація», «політична реклама», «реклама» і запровадити обмеження або заборону на розміщення агітаційних матеріалів. Частково це вирішить ЗУ «Про аудіовізуальні послуги».

Окремо експерт зупинився на питанні онлайн-ЗМІ. Він наголосив, що залишається неврегульованим юридичний статус онлайн-видань і поширення агітації в інтернеті (веб-сайти, соціальні мережі та месенджери).

«Врегулювання цієї проблеми потребує комплексного підходу. По-перше, слід розробити базовий законопроект щодо захисту, гарантій цифрових прав в українському сегменті інтернету. По-друге, визначити регулятора в цій сфері... У регулятора мають бути повноваження на здійснення представницьких функцій для ведення переговорів та вироблення стандартів із власниками глобальних соціальних мереж», — написав пан Бурмагін у звіті.

Також експерт порадив визначитися зі статусом дебатів: чи це агітація, чи інформування. Крім того, вкрай необхідним залишається встановлення чітких обмежень у сфері агітації, адже останні вибори показали застосування нових технологій, які достатньо не регулюються законами.

«Наприклад, варто запровадити заборону особам, яких зареєстровано кандидатами, вести телевізійні та радіопрограми. Також потребує регулювання здійснення гастрольною діяльності чи поширення на телебаченні різних творів, у яких беруть участь зареєстровані кандидати», — зазначив пан Бурмагін.

Нагадаємо, член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський 23 серпня представив ЗМІ результати моніторингу телерадіопростору України під час позачергових виборів до Верховної Ради 2019 року. Серед ключових порушень, які зафіксувала Нацрада, були: незбалансованість інформації, політична джинса; розміщення неповної інформації про результати опитувань громадської думки, інтерактивних опитувань телеглядачів та ін.

Фото: Комісія з журналістської етики / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1381
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду