У період кампанії головні порушення медіа стосувалися незбалансованості інформації, політичної джинси та опитувань – Нацрада

У період кампанії головні порушення медіа стосувалися незбалансованості інформації, політичної джинси та опитувань – Нацрада

23 Серпня 2019
952
23 Серпня 2019
16:51

У період кампанії головні порушення медіа стосувалися незбалансованості інформації, політичної джинси та опитувань – Нацрада

952
Член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Сергій Костинський 23 серпня представив ЗМІ результати моніторингу телерадіопростору України під час позачергових виборів до Верховної Ради 2019 року.
У період кампанії головні порушення медіа стосувалися незбалансованості інформації, політичної джинси та опитувань – Нацрада
У період кампанії головні порушення медіа стосувалися незбалансованості інформації, політичної джинси та опитувань – Нацрада

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Серед ключових порушень, які зафіксувала Нацрада, були: незбалансованість інформації, політична джинса; розміщення неповної інформації про результати опитувань громадської думки, інтерактивних опитувань телеглядачів та ін.

«Результати моніторингу засвідчили, що переважна більшість загальнонаціональних телеканалів ідентифікували прояви інформаційних матеріалів кандидатів у народні депутати України у міжпрограмних блоках як "передвиборна агітація" або "політична агітація"», – йдеться в повідомленні.

Окремо в звіті надано аналітику про те, як телеканали висвітлювали парламентські вибори. Загалом перебіг виборчого процесу висвітлювався в трьох основних категоріях передач:

  • випуски новин і підсумкові випуски новин – 20% в загальному обсязі мовлення телеканалів і радіостанцій;
  • політичні ток-шоу – 20%;
  • розважальні програми і передачі – 16%.

«Новинні політичні ток-шоу цілком очікувано мали частку ефіру по 20% кожний. Але чи не вперше за останні роки розважальні передачі отримали також високу частку – 16% в загальному обсязі мовлення телеканалів і радіостанцій», – повідомив Сергій Костинський.

Крім того, однією з ключових рис цієї виборчої кампанії стала присутність в ефірі телеканалів та радіостанцій зірок шоу-бізнесу: музикантів, артистів, акторів, ведучих, спортсменів, які були одночасно кандидатами в народні депутати.

У період з 24 травня по 21 липня в ефірі низки телеканалів зафіксовано присутність кандидатів у народні депутати України в ролі ведучих окремих передач, розважальних шоу концертів, членів журі розважальних шоу:

  • «Україна» – передачі «Зірковий шлях», «Без паніки» та святкове шоу «З днем народження, Україно!», ведучий – Олександр Скічко, кандидат у народні депутати України, суб’єкт висування політичної партії «Слуга народу»;
  • «1+1» – спецпроект-розслідування телеканалу «1+1» «Гроші», ведучий – Олександр Дубінський, кандидат у народні депутати України, суб’єкт висування політичної партії «Слуга народу»;
  • «Новий канал» – передача «Хто зверху?», гумористичне телешоу «Вар’яти-шоу», ведучий – Сергій Притула, внесений до виборчого списку під № 30 від політичної партії «Голос». Крім того, він був запрошеним гостем в ток-шоу «Оля»;
  • «Люкс FM» – проекти «Чесна політика» та «Що це було?», ведучий – Сергій Лещенко, кандидат в народні депутати, самовисувисуванець. Проект «За великим рахунком», ведуча – Тетяна Острікова, кандидат у народні депутати, внесена до виборчого списку під № 9 від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».

За словами пана Костинського, у таких передачах не йшлося про перебіг виборчого процесу, однак увага до того чи іншого учасника перегонів могла впливати на позицію виборця.

Регулятор у період із 24 травня по 21 липня 2019 року проводив постійний моніторинг п’яти мовників найбільших медіагруп: «Україна», «1+1», «Інтер», «ICTV», «UA: Перший».

Відповідно до заздалегідь складеного графіка моніторилися також 35 телевізійних мовників інформаційного, інформаційно-розважального і розважального форматів. Проводився моніторинг 14 загальнонаціональних радіостанцій, а також вибірковий моніторинг вітчизняних супутникових програм та іноземних супутникових програм дозволених до ретрансляції в кабельних мережах України. У регіонах представники Національної ради в областях та працівники секретаріатів проводили моніторинг регіонального і місцевого мовлення. Додаткові моніторинги й аналіз програмного наповнення проводилися у зв’язку зі скаргами та запитами, які надходили до Національної ради,  всього їх було 7.

Нагадаємо, робоча група Нацради зафіксувала 94 порушення виборчого законодавства при оприлюдненні результатів соціологічних досліджень із 1 по 21 липня.

Фото: nrada.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
952
Читайте також
26.07.2019 18:51
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
1 256
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду