Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження

Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження

17 Липня 2019
1687
17 Липня 2019
15:35

Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження

1687
Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером із замовлення немаркованої політичної агітації протягом парламентської кампанії, на її долю припало 46% матеріалів від загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення.
Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження
Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження

Про це свідчать результати трьох хвиль моніторингу онлайн-медіа, що були проведені ГО  «Інститут Масової Інформації» протягом червня та липня 2019 року, з загальною вибіркою у понад 40 тисяч матеріалів в 13 інтернет-ЗМІ.

Найбільше матеріалів на користь «Опозиційної платформи – За життя» було розміщено наприкінці червня-початку липня, а найактивніше її просували сайти «112 Україна» та Newsone, а також сайти «Знай.юа», «Гордон» та «РБК-Україна».

Другу позицію за кількістю матеріалів з ознаками замовлення посіла партія «Батьківщина» та її лідерка Юлія Тимошенко – 8% від загальної кількості таких матеріалів. Найактивніше піарилась дана політична сила, починаючи з середини липня. Підтримували партію такі онлайн-медіа як «РБК-Україна», «Обозреватель» та сайт 24 каналу.

На користь президента Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу» було зафіксовано 5,5% матеріалів з ознаками замовності, їх активність припала на червень, а найбільше підтримував президента та його партію сайт «Знай.юа».

На користь п’ятого президента Петра Порошенка та його партії «Європейська солідарність» було зафіксовано 5% матеріалів з ознаками замовності, і стільки ж припало на користь «Опозиційного блоку». 4% матеріалів з ознаками замовлення просували діяльність міського голови Києва Віталія Кличка. По 3,5 % матеріалів припало на Радикальну партію Олега Ляшка та на кандидатів у депутати по мажоритарних  округах.

Зазначається, що протягом моніторингу, окрім замовних матеріалів, експерти ІМІ також виявили 92 матеріали з ознаками контрагітації, що склало майже 11% від загальної кількості матеріалів з ознаками замовності.

«За підсумками моніторингу передвиборчої кампанії, майже третину таких матеріалів (29%) було спрямовано проти екс-президента Петра Порошенка, проти діючого президента Володимира Зеленського було спрямовано 20% матеріалів з ознаками контрагітації, 15% контрагітації було спрямовано проти Опозиційного блоку, і ще 9,5 % проти "Опозиційної платформи – За життя". Найбільше таких матеріалів містилось на сайті "Знай.юа"», – йдеться в повідомленні.

Три хвилі моніторингу (перша хвиля – 03-07 червня 2019, друга хвиля 24-28 червня 2019, третя хвиля 08 – 12 липня 2019) проводився в таких ЗМІ: «Обозреватель», «Знай.ua», 24 канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время», УНІАН, «Сегодня», ТСН, «112.ua», Newsone,  «РБК-Україна», «Ліга». Вибірка охоплює всі новини підряд, що вийшли на сайтах за вказаний період (понад 40 тисяч новин).

Дослідження проведено в межах проєкту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Нагадаємо, Інститут масової інформації повідомили, що в онлайн-медіа майже вдвічі зріс рівень чорного піару, з 7% до 12% від загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення. Найбільшу кількість контрагітаційних матеріалів в моніторинговий період було розміщено проти чинного президента Володимира Зеленського – 27% матеріалів, проти п'ятого президента Петра Порошенкабуло зафіксовано 20,5% матеріалів з ознаками контрагітації. Щодо компліментарних матеріалів з ознаками замовності, у цей період найбільше немаркованої агітації було спрямовано на підтримку «Опозиційної платформи – За життя» (36,5%), Юлії Тимошенко та партії «Батьківщина» (9%) і Петра Порошенка та партії «Європейська солідарність» (7%).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1687
Читайте також
18.07.2019 11:00
Марія Бучельнікова
3 091
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду