detector.media
17.07.2019 15:35
Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження
Лідером із замовлення немаркованої агітації стала партія «Опозиційна платформа – За життя», – дослідження
Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером із замовлення немаркованої політичної агітації протягом парламентської кампанії, на її долю припало 46% матеріалів від загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення.

Про це свідчать результати трьох хвиль моніторингу онлайн-медіа, що були проведені ГО  «Інститут Масової Інформації» протягом червня та липня 2019 року, з загальною вибіркою у понад 40 тисяч матеріалів в 13 інтернет-ЗМІ.

Найбільше матеріалів на користь «Опозиційної платформи – За життя» було розміщено наприкінці червня-початку липня, а найактивніше її просували сайти «112 Україна» та Newsone, а також сайти «Знай.юа», «Гордон» та «РБК-Україна».

Другу позицію за кількістю матеріалів з ознаками замовлення посіла партія «Батьківщина» та її лідерка Юлія Тимошенко – 8% від загальної кількості таких матеріалів. Найактивніше піарилась дана політична сила, починаючи з середини липня. Підтримували партію такі онлайн-медіа як «РБК-Україна», «Обозреватель» та сайт 24 каналу.

На користь президента Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу» було зафіксовано 5,5% матеріалів з ознаками замовності, їх активність припала на червень, а найбільше підтримував президента та його партію сайт «Знай.юа».

На користь п’ятого президента Петра Порошенка та його партії «Європейська солідарність» було зафіксовано 5% матеріалів з ознаками замовності, і стільки ж припало на користь «Опозиційного блоку». 4% матеріалів з ознаками замовлення просували діяльність міського голови Києва Віталія Кличка. По 3,5 % матеріалів припало на Радикальну партію Олега Ляшка та на кандидатів у депутати по мажоритарних  округах.

Зазначається, що протягом моніторингу, окрім замовних матеріалів, експерти ІМІ також виявили 92 матеріали з ознаками контрагітації, що склало майже 11% від загальної кількості матеріалів з ознаками замовності.

«За підсумками моніторингу передвиборчої кампанії, майже третину таких матеріалів (29%) було спрямовано проти екс-президента Петра Порошенка, проти діючого президента Володимира Зеленського було спрямовано 20% матеріалів з ознаками контрагітації, 15% контрагітації було спрямовано проти Опозиційного блоку, і ще 9,5 % проти "Опозиційної платформи – За життя". Найбільше таких матеріалів містилось на сайті "Знай.юа"», – йдеться в повідомленні.

Три хвилі моніторингу (перша хвиля – 03-07 червня 2019, друга хвиля 24-28 червня 2019, третя хвиля 08 – 12 липня 2019) проводився в таких ЗМІ: «Обозреватель», «Знай.ua», 24 канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время», УНІАН, «Сегодня», ТСН, «112.ua», Newsone,  «РБК-Україна», «Ліга». Вибірка охоплює всі новини підряд, що вийшли на сайтах за вказаний період (понад 40 тисяч новин).

Дослідження проведено в межах проєкту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Нагадаємо, Інститут масової інформації повідомили, що в онлайн-медіа майже вдвічі зріс рівень чорного піару, з 7% до 12% від загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення. Найбільшу кількість контрагітаційних матеріалів в моніторинговий період було розміщено проти чинного президента Володимира Зеленського – 27% матеріалів, проти п'ятого президента Петра Порошенкабуло зафіксовано 20,5% матеріалів з ознаками контрагітації. Щодо компліментарних матеріалів з ознаками замовності, у цей період найбільше немаркованої агітації було спрямовано на підтримку «Опозиційної платформи – За життя» (36,5%), Юлії Тимошенко та партії «Батьківщина» (9%) і Петра Порошенка та партії «Європейська солідарність» (7%).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY