detector.media
11.05.2019 17:46
У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження
У Криму блокується сигнал семи українських радіостанцій – дослідження
У 20 населених пунктах на півночі анексованого Криму сигнал семи українських радіостанцій повністю або частково заглушується сигналом російських FM-станцій.

Про це йдеться в моніторингу «Кримської правозахисної групи», який провели в березні-квітні 2019 року.

Представники КПГ перевірили 13 частот семи українських радіостанцій, які отримали від Нацради з питань телебачення і радіомовлення дозвіл на мовлення на території Північного Криму з підконтрольних Україні селищ Чонгар і Чаплинка, що знаходяться поруч з адмінмежею. Зазначимо, що Нацрада видала сім ліцензій радіомовникам «Армія FM», «Радіо Крим.Реалії», «Радіо НВ», «UA:Радіо Промінь» (НСТУ), «Meydan FM», «Перець FM», «Стильне», «UA: Радіо Культура» (НСТУ). Згідно з повідомленням,  моніторинг організований за допомогою автомагнітол в населених пунктах Північного Криму, розташованих поруч з пунктом пропуску Чаплинка.

«Результати моніторингу показали, що станом на початок квітня 2019 року на семи частотах вдалося зловити сигнал двох з цих станцій і лище в двох населених пунктах з 20 досліджених», – йдеться в повідомленні.

Згідно з моніторингом, на частоті радіо «Meydan FM» у 17 населених пунктах чутно російське радіо «Супутник в Криму», а на частоті «Крим.Реалії» немає сигналу у всіх 20 населених пунктах, теж немає сигналу на частотах «Армії FM» та «Радіо НВ». Водночас «Перець FM» чутно лише в одному населеному пункті, при цьому в 18 населених пунктах на цій частоті звучить російське радіо «Море». «UA: Радіо Культура» чутно в двох населених пунктах, а в 17 – звучить російське радіо «Крим». Замість «UA:Радіо Промінь» в 19 населених пунктах звучить підконтрольне окупаційній владі радіо «Ватан Седасы».

Блокування сигналу цих українських радіостанцій ведеться також на частотах, які вони отримали для мовлення з Чонгара:

«Виходячи з результатів моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційні власті Криму спеціально заглушають сигнал українських мовників в тому числі і шляхом включення російських радіостанцій на тих же самих частотах», – наголосили в «Кримській правозахисній групі».

Нагадаємо, 17 лютого 2019 року стало відомом, що Нацрада видала 7 ліцензій на радіомовлення з вежі у Чаплинці на межі з окупованим Кримом. Крім того, висоту вежі в Чаплинці Херсонської області, з якої ведеться мовлення, збільшено з 93 до 133 метрів. 

Раніше повідомлялось, що з вежі у Чонгарі на межі з Кримом почали мовити ще чотири українські телеканали.

Фото: «Кримська правозахисна група»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY