«112 Україна», NewsOne і Прямий канал найбільше маніпулюють серед інформаційних каналів – результати моніторингу

«112 Україна», NewsOne і Прямий канал найбільше маніпулюють серед інформаційних каналів – результати моніторингу

27 Березня 2019
7346
27 Березня 2019
19:44

«112 Україна», NewsOne і Прямий канал найбільше маніпулюють серед інформаційних каналів – результати моніторингу

7346
Телеканали «112 Україна», NewsOne і Прямий канал вдаються до найбільшої кількості маніпуляцій у своїх ефірах серед інформаційних каналів. Про це свідчать результати моніторингу ГО «Детектор медіа» прайм-тайму шести інформаційних телеканалів: «112 Україна», NewsOne, Прямого каналу, 24-го каналу, «Еспресо» й ZIKу за 18 лютого – 15 березня, які було презентовано 27 березня.
«112 Україна», NewsOne і Прямий канал найбільше маніпулюють серед інформаційних каналів – результати моніторингу
«112 Україна», NewsOne і Прямий канал найбільше маніпулюють серед інформаційних каналів – результати моніторингу

Найбільше маніпуляцій зафіксовано на каналі «112 Україна» (гостьові студії, переважно «Вечірній прайм»), NewsOne (ток-шоу «Епіцентр української політики», «Протистояння» і гостьові студії) і Прямому каналі (ток-шоу «Прямий ефір»). Окремі маніпуляції були на 24-му каналі («ProНовини») і ZIKу (програми «Джокери», «Vox populi»). Найменше маніпуляцій на «Еспресо».

Серед ведучих найбільшими маніпуляторами є В’ячеслав Піховшек і Василь Голованов (NewsOne), Володимир Полуєв («112 Україна»), Микола Вересень і Світлана Орловська (Прямий канал), Артем Овдієнко (24 канал) і Василь Зима («Еспресо»). На каналі ZIK роль «журналіста» відігравав політик Дмитро Співак. Позитивно вирізнялися на тлі інших програми Євгена Кисельова на Прямому, Сергія Рахманіна на ZIKу та Віталія Портникова на «Еспресо».

Одним з головних майданчиків маніпуляцій є формат так званих «телеблогів». На NewsOne це «Суб’єктивні підсумки» з ведучими-політиками (Дмитро Співак, Євген Червоненко та інші), на каналі «24» — «Що це було» Сергія Лещенка, «Право на гідність» Віталія Шабуніна тощо.

«Надаючи ефір політикам, громадським діячам та політкоментаторам, телеканали не зобов’язують їх дотримуватися стандартів та етичних норм журналістики. Наслідком є відсутність балансу думок, недотримання стандартів точності й повноти, неточне цитування інших людей, засилля власних висновків, оцінок, припущень і узагальнень, які подаються як факти», - йдеться у звіті «Детектора медіа».

Головною темою чотирьох тижнів на шести інформаційних каналах було розкрадання в «Укроборонпромі». За кількістю обговорень в ефірі вона значно переважала інші топові теми: передвиборні «піраміди» як штабів Порошенка, так і штабів Тимошенко; «війни» силових відомств на боці різних топових кандидатів; скасування Конституційним Судом статті КК про незаконне збагачення; зміни до Конституції щодо курсу на ЄС і НАТО; розгляд ВР мовного законопроекту; спроба підкупу кандидата Юрія Тимошенка і політизований відбір на «Євробачення»;  події навколо втручання у виборчий процес «Національних дружин».

Інформаційні телеканали застосовують такі основні маніпулятивні прийоми:

  • тенденційний вибір гостей;
  • незбалансований склад гостей на ток-шоу;
  • позбавлення опонентів повноцінної можливості висловити думку на ток-шоу;
  • підміна компетентності учасників ефірів;
  • відсутність спроб збалансувати звинувачення;
  • відсутність якісних бекґраундів гостей;
  • «зручні» запитання до «правильних» гостей;
  • маніпулятивні запитання, в які ведучі «зашивають» «правильну» оцінку когось / чогось або пряму підказку гостеві;
  • агітація / контрагітація в ефірі;
  • підміна основної тези другорядною;
  • імітація «думки народу»;
  • неавторизовані суб’єктивні висновки й оцінки ведучих і авторів сюжетів;
  • емоційні аргументи замість логічних;
  • маніпулятивне цитування;
  • маніпулятивна соціологія;
  • маніпулятивні бекґраунди;
  • узагальнення одиничних фактів до рівня тенденції;
  • багаторазові повтори думки;
  • інтонації, жести і міміка.

Детальніший звіт «Детектора медіа» читайте тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7346
Читайте також
27.03.2019 15:20
ГО «Детектор медіа»
2 473
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду