Олег Черниш бойкотував засідання Нацради, бо колеги відмовилися проводити конкурс на частоти для Суспільного радіо

Олег Черниш бойкотував засідання Нацради, бо колеги відмовилися проводити конкурс на частоти для Суспільного радіо

21 Березня 2019
2837
21 Березня 2019
11:30

Олег Черниш бойкотував засідання Нацради, бо колеги відмовилися проводити конкурс на частоти для Суспільного радіо

2837
21 березня член Нацради Олег Черниш демонстративно залишив засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення перед його початком. Оскільки відсутньою була й перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк (вона перебуває у відрядженні закордоном), то зник кворум і засідання Нацради було скасовано.
Олег Черниш бойкотував засідання Нацради, бо колеги відмовилися проводити конкурс на частоти для Суспільного радіо
Олег Черниш бойкотував засідання Нацради, бо колеги відмовилися проводити конкурс на частоти для Суспільного радіо

Олег Черниш повідомив, що його турбує ситуація, що «Національна рада не виконує своїх обов’язків щодо забезпечення Суспільного мовника частотами», про що він читає в коментарях у соцмережах і ЗМІ. На попередньому засіданні, 14 березня, більшість членів Нацради не підтримали пропозицію пана Черниша оголосити конкурс на 14 ФМ-частот в обласних центрах для розбудови мережі другого каналу Суспільного радіо «Промінь».

«Не бачачи іншого виходу, як привернути увагу до цієї проблеми, я бойкотую сьогоднішнє засідання Національної ради», – заявив Олег Черниш і залишив залу засідань Нацради.

«Це приклад того, як через такі демарші робота Нацради припиняється», – прокоментував вчинок колеги голова Нацради Юрій Артеменко.

Юрій Артеменко також заявив, що цей склад Національної ради зробив дуже багато для забезпечення Національної суспільної телерадіокомпанії України частотами: «Я знаю, що НСТУ задоволена розвитком, ми багато зробили для забезпечення частотами».

Водночас, він повідомив, що «кілька днів тому НСТУ відмовилася від трансляції мовлення на середніх хвилях, де доноситься голос України, голос правди до всіх держав, до Росії». «Для мене це показовий приклад, – сказав Юрій Артеменко. – Якщо немає грошей – роздавати частоти неправильно. Треба вирішити питання з фінансування НСТУ. А піти з демаршем – найпростіше. Це позиція страуса».

Його підтримав член Нацради Сергій Костинський: «Якщо порахувати всі частоти, які розподілив цей склад Національної ради, то найбільшу кількість ФМ-частот отримало Суспільне мовлення. Завдяки цьому ми побудували найпотужнішу мережу – жодна приватна мережа не порівняється з Українським радіо”. Ми почали розбудовувати мережі “Променя” і “Культури”. Зараз іде конкурс на київські частоти, після чого буде стратегічне бачення подальшого розвитку. Завдяки Національній раді телеканал “UA: Культура” є в цифрі».

Він додав, що Суспільний мовник відмовляється від мовлення на частоті 549 кГц на середніх хвилях з Луча, звідки мовленням покривався окупований Крим. «Коли компанія відмовляється від мовлення, це означає непросту фінансову ситуацію», – сказав Сергій Костинський.

Сергій Костинський заявив, що окремі члени Нацради «політизують нашу діяльність».

На засіданні 21 березня Нацрада планувала оголосити конкурс на вільні частоти. За словами Юрія Артеменка, це мав бути конкурс «для багатьох компаній». Крім того, планувався розгляд питання про видачу супутникової ліцензії полтавському телеканалу «Ц – центральний» (ТОВ «Студія Місто»), який у 2018 році на конкурсі Нацради виграв цифрові ефірні частоти в Полтавській області. Місцеві медіа пов’язували канал із колишнім мером Полтави, а нині депутатом Полтавської міськради від БПП «Солідарність» Андрієм Матковським.

Нагадаємо, що з з 17 травня до 11 липня 2018 року Нацрада майже два місяці не могла провести засідання через відсутність кворуму. Більшість засідань було зірвано через відсутність Олега Черниша та Ольги Герасим'юк, одне засідання — через відсутність Юрія Артеменка та Валентина Коваля. П'ятеро членів Нацради звинувачували Олега Черниша в демарші й лобізмі. Ольга Герасим'юк подавала заяву про відставку «через неможливість працювати прозоро», яку згодом відкликала.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2837
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду