Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради за 2018 рік

Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради за 2018 рік

13 Березня 2019
1691
13 Березня 2019
18:27

Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради за 2018 рік

1691
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту розглянути і схвалити звіт Нацради за 2018 рік.
Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради за 2018 рік
Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради за 2018 рік

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні заслухав, обговорив та схвалив звіт Нацради за минулий рік. За таке рішення члени комітету проголосували одноголосно.

Доповідач з цього питання голова Нацради Юрій Артеменко зокрема зазначив, що послідовна позиція національного регулятора щодо припинення ретрансляції тих каналів, зміст яких не відповідає українському законодавству, спонукала до появи в Україні нових, в основному нішевих супутникових телемовників, нині їх налічується 101 компанія, 2018 року нові ліцензії на цей вид мовлення отримали 13 телекомпаній.

«Загалом до Державного реєстру суб’єктів інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення внесено 429 вітчизняних телевізійних мовників, більшість із них також ретранслюються в розгалужених кабельних мережах на всій території країни. Перелік дозволених для ретрансляції іноземних програм, що є чинним на підставі норм Закону «Про телебачення і радіомовлення», за звітний період поповнився 12 програмами з різних країн, загальна кількість іноземних програм наприкінці 2018 року – 182. Таким чином, за останні роки український медіаландшафт кардинально змінився, з кабельних мереж витіснено інформаційний продукт країни-агресора, натомість його місце посідають світові та національні програми», – сказав він, додавши, що Нацрада вже має успішний досвід боротьби в судах з фейками, які поширюють українські телеканали.

За словами пана Артеменка, законодавчі норми щодо мовних квот в ефірі посприяли бурхливому розвитку ринку національного продукту. Із листопада 2016 року по жовтень 2018-го фахівці Національної ради провели моніторинг майже 34 000 годин ефіру радіостанцій, постійно аналізувавши програми 15 загальнонаціональних та 175 місцевих і регіональних радіостанцій. «Результати засвідчують, що наприкінці 2018 року частка пісень українською мовою на загальнонаціональних радіостанціях становить 51%, на регіональних і місцевих – 48%, а середній показник ведення передач українською мовою на вітчизняних загальнонаціональних і регіональних радіостанціях – відповідно 86% і 92%. Такого результату вдалося досягти завдяки принциповій політиці Національної ради. Загалом, за два роки після впровадження законодавством обов’язкової частки пісень і ведення передач державною мовою санкцію «стягнення штрафу» до радіостанцій було застосовано 25 разів. Загальна сума штрафів становить 1 752 847,02 грн. Із них 18 штрафів на загальну суму 1 621 713,38 грн стосуються саме квоти пісень українською мовою», – зазначив голова Нацради.

Окремо пан Артеменко зупинився на питаннях ліцензування, роботи Нацради у виборчий період тощо.

Наприкінці він озвучив завдання, які стоять перед Нацрадою на сьогодні: лобіювання ухвалення закону про аудіовізуальні сервіси; розбудова мереж; боротьба з ворожою пропагандою і протидія фейкам; запуск моніторингового центру; удосконалення повноважень під час виборчих кампаній.

Голова комітету свободи слова Вікторія Сюмар звернула увагу членів Нацради на ситуацію з цифровим мовленням, яке може бути відключене через борги кампанії-монополіста «Зеонбуд» перед Концерном РРТ. Члени комітету поставили низку запитань і висловили пропозиції щодо удосконалення діяльності Нацради.

Члени комітету одноголосно підтримали пропозицію Вікторії Сюмар схвалити звіт Нацради за 2018 рік.

Нагадаємо, що відповідно до закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» Нацрада щороку готує звіт про свою діяльність, оприлюднює його до 1 лютого наступного за звітним року та надсилає до Верховної Ради і Президента України. За результатами розгляду звіту і Верховна Рада, і Президент України можуть прийняти рішення про незадовільну оцінку діяльності члена (членів) Нацради, призначених за їхніми квотами, і достроково припинити повноваження члена (членів Нацради). Але в парламенті звіт за 2016 рік, який Нацрада затвердила 24 січня, а Комітет свободи слова схвалив 22 лютого 2017 року, а також звіт за 2017 рік так і не заслуховували.

Фото: Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1691
Читайте також
15.01.2021 12:19
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 757
26.01.2018 13:15
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
1 493
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду