Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»

Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»

1 Березня 2019
4618
1 Березня 2019
22:32

Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»

4618
Генеральний директор медіахолдингу ZIK прокоментував звинувачення у співпраці з Адміністрацією президента, обставини появи інтерв’ю Олега Гладковського та узгодження редакційної політики з власником каналу Петром Димінським.
Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»
Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»

28 лютого з телеканалу ZIK звільнився журналіст Олексій Братущак, звинувативши канал у співпраці з Адміністрацією президента Петра Порошенка та цензурі. Журналіст написав, що з різних джерел йому стало відомо, що «власник ZIKу Петро Димінський домовився з людьми Порошенка про інформаційну співпрацю. Сам Димінський відверто розповідав про це людям, які відвідували його за кордоном».

Звільненню Олексія Братущака передував вихід на каналі ZIK у програмі Vox Populi інтерв’ю відстороненого від обов’яків заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, близького до президента, який є фігурантом розслідування проекту «Наші гроші» про корупцію в оборонному секторі держави. В ефірі він півгодини відповідав на компліментарні запитання від глядачів каналу.

1 березня прес-служба телеканалу ZIK поширила спростування закидів журналіста Олексія Братущака щодо «тісної співпраці» з Адміністрацією президента. На ZIKу заявили, що участь Олега Гладковського в програмі Vox Populi була вибором глядачів, оскільки він став ньюзмейкером тижня.

«Детектор медіа» телефоном поспілкувався з генеральним директором медіахолдингу ZIK Ігорем Туркевичем про заяву Олексія Братущака про інформаційну співпрацю ZIK із Петром Порошенком, а також надто лояльне для фігуранта журналістського розслідування Олега Гладковського інтерв’ю саме на ZIKу.

Пане Ігоре, чи не могли б ви прокоментувати заяву журналіста Олександра Братущака щодо зв’язків каналу ZIK та Адміністрації президента України?

– Ми вже відповідали на це запитання. Додам, що був період, десь півроку тому, коли представники Адміністрації президента не хотіла до нас іти, але ми наполегливо просимо приходити і доводити свою позицію, створюємо майданчик для того, щоб були дебати, щоб були всі позиції вислухані, – і поступово вони почали ходити. Ми досить довго переконували їх, що треба пояснювати, а не тікати від тих запитань, які ми їм хочемо поставити.

– Ви переконували когось конкретного в Адміністрації президента?

– Ні, наші редактори переконували спікерів, які ходять по інших каналах. На Західній Україні все ж таки довіра до каналу ZIK – одна з найбільших. Може, не за рейтингами, але довіра – дуже велика. Це пряме електоральне поле всіх демократичних сил, які намагаються мати впливовість у регіоні. Звичайно, вони повинні рахуватися з нами і думкою наших глядачів, тому почали приходити, більше пояснювати свою позицію.

Водночас у нас є і Вілкул, і Мураєв, і Новинський, і Бойко – всі представники і лівого, і правого спрямування на ток-шоу Влащенко присунуті.

Рік тому говорили, що ми – канал Медведчука. Але нічого не змінилося: ні керівництво каналу, ні редакційна політика, самого Медведчука на каналі не було. Але ходили такі плітки. Зараз з’явилися нові плітки – якщо два рази з’явилася людина від Порошенка, то вже й канал під Порошенком. Але це не відповідає дійсності: власники не помінялися, керівництво також, просто вибори – і кожен хоче працювати на своєму електоральному полі, і ми надаємо їм таку можливість.

Крім того, канал комерційний, і, звичайно, ми хочемо щось заробити. А зараз, під час виборів, є така можливість, бо в кандидатів є виборчі фонди і вони платять гроші. То чому їх не рекламувати? Наприклад, дуже просимо Юлію Володимирівну прийти до нас. Вона всім розказує, що її хтось не пускає в ефір, але ми її добитися не можемо десь півроку.

– Саме з коштів фондів кандидатів фінансується програма «Не дебати»?

– Ні. Це наш проект, який ми зробили під вибори, щоб залучити топових спікерів, які б мали піднімати рейтинги телеканалу. І щоб люди побачили тих кандидатів, яких вони навіть в обличчя не знають, та їхніх програм не знають. Не можемо ж ми говорити тільки про Тимошенко, Порошенка і Зеленського. Хотілось би, щоб вони до нас прийшли, але вони не йдуть, з’являються тільки на своїх каналах. Ви ж розумієте, що весь телепростір поділений між партіями, але я вам авторитетно кажу: жодної політичної сили за нами нема, і ми рівновіддалені від усіх.

– З огляду на бурхливе обговорення програми Vox Populi з Олегом Гладковським, ви не могли б назвати керівника проекту та хто його веде, тому що проект по суті анонімний?

– Я точно не знаю, хто його робить – але ж ви знаєте, що гостей до нього вибирають голосуванням на сайті. При всій повазі до Дениса Бігуса та його розслідування, на наступний день про нього знала дуже невелика кількість глядачів. Може, у фейсбуку і в інтернеті всі дивилися і, скажімо так, насолоджувалися цією ситуацію (Бігус, звісно, молодець у цьому плані). Але Гладковський прийшов на проект дуже швидко, і народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання. Якби Гладковський потрапив в ефір через тиждень, я думаю, народ був би більш обізнаний і запитання були б цікавіші. А оскільки ми не формуємо питань у цій програмі (а він погодився тільки на цю програму), то так і вийшло.

– Частина запитань у цьому проекті – з фейсбуку. А у фейсбуку, як ви кажете, було досить багато людей включено в обговорення розслідування «Наших грошей». Тож доволі дивно, що навіть із соцмережі запитання були такими зручними для гостя. Але хто ж виробляє цю програму?

– Я не можу зараз відповісти на це запитання, мені треба зателефонувати та перепитати. Але там немає автора, є декілька редакторів, які працюють по тижнях.

– Два наших джерела стверджують, що саме ви і шеф-редактор медіахолдингу ZIK Данило Нікуленко зустрічаєтесь із власником ZIK задля узгодження з ним редакційної політики каналу. Чи втручається власник каналу в редакційну політику?

– Власник ніколи не втручався в редакційну політику каналу, тому що він не має ні політичної сили за собою, ні якогось бізнесу. З WOG він вийшов, і фактично в нього немає на сьогодні інтересів в Україні.

Але ми зустрічаємося з ним, звісно: десь раз на півроку нам потрібно обговорити господарські питання, якісь питання щодо проектів і рейтингів каналу, а також щодо технічної бази, тому що техніка зношується і її багато. Тобто в нас розмови йдуть тільки про дві речі – рейтинги, за які відповідає Нікуленко, і фінанси.

«Детектор медіа» готовий надати можливість висловитися іншим людям, обізнаним з формуванням редакційної політики каналу ZIK.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду