detector.media
Гала Скляревська
01.03.2019 22:32
Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»
Ігор Туркевич, гендиректор ZIK: «Народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання Гладковському»
Генеральний директор медіахолдингу ZIK прокоментував звинувачення у співпраці з Адміністрацією президента, обставини появи інтерв’ю Олега Гладковського та узгодження редакційної політики з власником каналу Петром Димінським.

28 лютого з телеканалу ZIK звільнився журналіст Олексій Братущак, звинувативши канал у співпраці з Адміністрацією президента Петра Порошенка та цензурі. Журналіст написав, що з різних джерел йому стало відомо, що «власник ZIKу Петро Димінський домовився з людьми Порошенка про інформаційну співпрацю. Сам Димінський відверто розповідав про це людям, які відвідували його за кордоном».

Звільненню Олексія Братущака передував вихід на каналі ZIK у програмі Vox Populi інтерв’ю відстороненого від обов’яків заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, близького до президента, який є фігурантом розслідування проекту «Наші гроші» про корупцію в оборонному секторі держави. В ефірі він півгодини відповідав на компліментарні запитання від глядачів каналу.

1 березня прес-служба телеканалу ZIK поширила спростування закидів журналіста Олексія Братущака щодо «тісної співпраці» з Адміністрацією президента. На ZIKу заявили, що участь Олега Гладковського в програмі Vox Populi була вибором глядачів, оскільки він став ньюзмейкером тижня.

«Детектор медіа» телефоном поспілкувався з генеральним директором медіахолдингу ZIK Ігорем Туркевичем про заяву Олексія Братущака про інформаційну співпрацю ZIK із Петром Порошенком, а також надто лояльне для фігуранта журналістського розслідування Олега Гладковського інтерв’ю саме на ZIKу.

Пане Ігоре, чи не могли б ви прокоментувати заяву журналіста Олександра Братущака щодо зв’язків каналу ZIK та Адміністрації президента України?

– Ми вже відповідали на це запитання. Додам, що був період, десь півроку тому, коли представники Адміністрації президента не хотіла до нас іти, але ми наполегливо просимо приходити і доводити свою позицію, створюємо майданчик для того, щоб були дебати, щоб були всі позиції вислухані, – і поступово вони почали ходити. Ми досить довго переконували їх, що треба пояснювати, а не тікати від тих запитань, які ми їм хочемо поставити.

– Ви переконували когось конкретного в Адміністрації президента?

– Ні, наші редактори переконували спікерів, які ходять по інших каналах. На Західній Україні все ж таки довіра до каналу ZIK – одна з найбільших. Може, не за рейтингами, але довіра – дуже велика. Це пряме електоральне поле всіх демократичних сил, які намагаються мати впливовість у регіоні. Звичайно, вони повинні рахуватися з нами і думкою наших глядачів, тому почали приходити, більше пояснювати свою позицію.

Водночас у нас є і Вілкул, і Мураєв, і Новинський, і Бойко – всі представники і лівого, і правого спрямування на ток-шоу Влащенко присунуті.

Рік тому говорили, що ми – канал Медведчука. Але нічого не змінилося: ні керівництво каналу, ні редакційна політика, самого Медведчука на каналі не було. Але ходили такі плітки. Зараз з’явилися нові плітки – якщо два рази з’явилася людина від Порошенка, то вже й канал під Порошенком. Але це не відповідає дійсності: власники не помінялися, керівництво також, просто вибори – і кожен хоче працювати на своєму електоральному полі, і ми надаємо їм таку можливість.

Крім того, канал комерційний, і, звичайно, ми хочемо щось заробити. А зараз, під час виборів, є така можливість, бо в кандидатів є виборчі фонди і вони платять гроші. То чому їх не рекламувати? Наприклад, дуже просимо Юлію Володимирівну прийти до нас. Вона всім розказує, що її хтось не пускає в ефір, але ми її добитися не можемо десь півроку.

– Саме з коштів фондів кандидатів фінансується програма «Не дебати»?

– Ні. Це наш проект, який ми зробили під вибори, щоб залучити топових спікерів, які б мали піднімати рейтинги телеканалу. І щоб люди побачили тих кандидатів, яких вони навіть в обличчя не знають, та їхніх програм не знають. Не можемо ж ми говорити тільки про Тимошенко, Порошенка і Зеленського. Хотілось би, щоб вони до нас прийшли, але вони не йдуть, з’являються тільки на своїх каналах. Ви ж розумієте, що весь телепростір поділений між партіями, але я вам авторитетно кажу: жодної політичної сили за нами нема, і ми рівновіддалені від усіх.

– З огляду на бурхливе обговорення програми Vox Populi з Олегом Гладковським, ви не могли б назвати керівника проекту та хто його веде, тому що проект по суті анонімний?

– Я точно не знаю, хто його робить – але ж ви знаєте, що гостей до нього вибирають голосуванням на сайті. При всій повазі до Дениса Бігуса та його розслідування, на наступний день про нього знала дуже невелика кількість глядачів. Може, у фейсбуку і в інтернеті всі дивилися і, скажімо так, насолоджувалися цією ситуацію (Бігус, звісно, молодець у цьому плані). Але Гладковський прийшов на проект дуже швидко, і народ ще не розкочегарився, тому ставив такі питання. Якби Гладковський потрапив в ефір через тиждень, я думаю, народ був би більш обізнаний і запитання були б цікавіші. А оскільки ми не формуємо питань у цій програмі (а він погодився тільки на цю програму), то так і вийшло.

– Частина запитань у цьому проекті – з фейсбуку. А у фейсбуку, як ви кажете, було досить багато людей включено в обговорення розслідування «Наших грошей». Тож доволі дивно, що навіть із соцмережі запитання були такими зручними для гостя. Але хто ж виробляє цю програму?

– Я не можу зараз відповісти на це запитання, мені треба зателефонувати та перепитати. Але там немає автора, є декілька редакторів, які працюють по тижнях.

– Два наших джерела стверджують, що саме ви і шеф-редактор медіахолдингу ZIK Данило Нікуленко зустрічаєтесь із власником ZIK задля узгодження з ним редакційної політики каналу. Чи втручається власник каналу в редакційну політику?

– Власник ніколи не втручався в редакційну політику каналу, тому що він не має ні політичної сили за собою, ні якогось бізнесу. З WOG він вийшов, і фактично в нього немає на сьогодні інтересів в Україні.

Але ми зустрічаємося з ним, звісно: десь раз на півроку нам потрібно обговорити господарські питання, якісь питання щодо проектів і рейтингів каналу, а також щодо технічної бази, тому що техніка зношується і її багато. Тобто в нас розмови йдуть тільки про дві речі – рейтинги, за які відповідає Нікуленко, і фінанси.

«Детектор медіа» готовий надати можливість висловитися іншим людям, обізнаним з формуванням редакційної політики каналу ZIK.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY