detector.media
04.12.2018 19:26
За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль
За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в радіоефірі зросла до 51% - Коваль
З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою.

Про збільшення частки україномовниї пісень у радіоефірі свідчать результати моніторингу 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій, повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль, передає «Укрінформ».

«Реально ми маємо сьогодні по Україні середній показник у 51%», - сказав він.

За словами Валентина Коваля, у порівнянні з першим роком дії мовних квот (листопад 2016 - жовтень 2017 року) частка україномовних пісень в ефірі радіостанцій зросла на 4 відсоткових пункти. У другий рік впровадження мовних квот на радіо відповідно до вимог закону частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою - не менше ніж 55%.

Коваль зазначив, що на 5 радіостанціях частка україномовних пісень перевищила середнє значення: «Країна ФМ» - 100%; «UA: Радіо Промінь» - 98%; «UA: Українське радіо» - 91%; «UA: Радіо Культура» - 73%; «Радіо НВ» - 56%.

Найбільше зростання україномовних пісень відбулося в ефірі 7 радіостанцій: «Радіо НВ» – 13 відсоткових пунктів; «Наше радіо» – 9 в. п.; «UA: Українське радіо» – 8 в.п.; «Русское радио –Україна» та «Перець ФМ» – 6 в. п.; «Ретро» та «Люкс ФМ» – 5 в. п.

У середньому 86% передач на загальнонаціональних радіостанціях звучали українською мовою. Порівняно з минулим роком цей показник збільшився на 2 відсоткові пункти. Таким чином, перевиконання квоти ведення передач українською мовою для радіостанцій загальнонаціонального покриття становить 31 в. п.

У 7 радіостанцій обсяг ведення передач українською мовою перевищив середній показник: «Країна ФМ» – 100%; «UA: Радіо Промінь» – 100%; «UA: Радіо Культура» – 99%; «UA: Українське радіо» – 98%; «Ретро» – 91%; «Радіо НВ» – 90%; «Kiss FM» – 88%.

У період із листопада 2017 до жовтня 2018 року кілька радіостанцій значно збільшили власні обсяги ведення передач державною мовою порівняно з минулим роком: «Наше радіо» – на 16 в. п.; «НіtFM» – на 10 в. п.; «Перець ФМ» – на 8 в. п.; «Русское радио – Україна» – на 7 в. п.; «Мелодія» – на 6 в. п.

Нагадаємо, мовні квоти на радіо впроваджувались у три етапи. Такі домовленості було досягнуто між законодавцями і представниками індустрії після тривалого обговорення. Починаючи із 25% пісень і 50% ведення передач українською мовою у 2016 році, щороку обсяг зростав на 5 відсоткових пунктів. Перехідний період набуття остаточних вимог до обсягу україномовних пісень і ведення програм державною мовою на вітчизняному радіо завершився.

У червні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за результатами моніторингу 26 загальнонаціональних телеканалів дійшла висновків, що всі вони перевиконують квоту передач європейського та українського виробництва, а російський продукт перестав домінувати в ефірі українського ТБ.

З 8 листопада 2018 року в ефірі радіостанцій має звучати не менше як 35% пісень українською мовою. Також упродовж доби обсяг ведення передач державною мовою не повинен бути меншим за 60%.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY