Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення

Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення

28 Серпня 2018
2283
28 Серпня 2018
12:01

Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення

2283
Інформаційні джерела, які найчастіше використовуються для того, щоб дізнатися інформацію про непідконтрольні території, включають телебачення (відмітили 70% серед загального населення та 56% серед мешканців Донбасу, переважно українське телебачення) та інтернет-сайти (35% та 38% відповідно, переважно українські інтернет-сайти).
Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення
Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення

Такими є результати другої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження «Кальміуської групи», опубліковані на «Українській правді».

В опитуванні взяли участь 1980 респондентів з усієї України, з них 528 – з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду).

Близько третини населення в цілому (31%), як правило, вважають українське телебачення найбільш надійним джерелом інформації, порівняно з майже 17% серед мешканців Донбасу, які поділяють цю думку (серед тих, кого цікавить інформація про непідконтрольні території). 

Навпаки, 17% населення в цілому (серед тих, кого цікавить інформація про непідконтрольні території) вважають українське телебачення  найбільш упередженим (порівняно з 18% серед мешканців Донбасу, які поділяють цю думку).  

Російське телебачення вважають найбільш неупередженим джерелом менше 1% опитаних  як по всій території України, так і на території контрольованих районів Донбасу. 

Жителі Донбасу здебільшого отримують інформацію про непідконтрольні території від своїх друзів та родичів, які проживають на непідконтрольних територіях, у два рази частіше, ніж населення в цілому – 37% проти 18% відповідно. Більше того, 25% респондентів Донбасу вважають, що це джерело інформації є найбільш надійним (порівняно з 9% серед загального населення, що поділяють цю думку). 

«Кальміуська група» — неформальне об’єднання українських аналітиків, мета якого — сприяння відновленню державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. 

Друга хвиля дослідження проводилась компанією GfK Ukraine на замовлення групи, метод опитування — телефонні інтерв’ю з дзвінками на мобільні телефони та випадковим генеруванням номера телефону, період опитування

— з 3 по 19 травня 2018 року. Вибірка склала 1980 респондентів, з них 528

— з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні

українському уряду). Зважені дані для населення України (1980 респондентів)відповідають розподілу населення за віком/статтю/типом населеного пункту і макрорегіонами згідно з даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2017 р; при зважуванні додатково враховано розподіл населення Донецької та Луганської областей за віком/статтю/типом населеного пункту. Для зручності у таблицях представлено зважені дані і загальний обсяг зваженої вибірки як 1500 респондентів. Максимальна похибка складає: для України — не більше 2,5%,для Донецької та Луганської областей — не більше 4,9%. Дослідження проводилось в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим. 

Результати першої хвилі опитування

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2283
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду