detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
28.08.2018 12:01
Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення
Кальміуська група: Новини про непідконтрольний Донбас найчастіше дізнаються з телебачення
Інформаційні джерела, які найчастіше використовуються для того, щоб дізнатися інформацію про непідконтрольні території, включають телебачення (відмітили 70% серед загального населення та 56% серед мешканців Донбасу, переважно українське телебачення) та інтернет-сайти (35% та 38% відповідно, переважно українські інтернет-сайти).

Такими є результати другої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження «Кальміуської групи», опубліковані на «Українській правді».

В опитуванні взяли участь 1980 респондентів з усієї України, з них 528 – з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду).

Близько третини населення в цілому (31%), як правило, вважають українське телебачення найбільш надійним джерелом інформації, порівняно з майже 17% серед мешканців Донбасу, які поділяють цю думку (серед тих, кого цікавить інформація про непідконтрольні території). 

Навпаки, 17% населення в цілому (серед тих, кого цікавить інформація про непідконтрольні території) вважають українське телебачення  найбільш упередженим (порівняно з 18% серед мешканців Донбасу, які поділяють цю думку).  

Російське телебачення вважають найбільш неупередженим джерелом менше 1% опитаних  як по всій території України, так і на території контрольованих районів Донбасу. 

Жителі Донбасу здебільшого отримують інформацію про непідконтрольні території від своїх друзів та родичів, які проживають на непідконтрольних територіях, у два рази частіше, ніж населення в цілому – 37% проти 18% відповідно. Більше того, 25% респондентів Донбасу вважають, що це джерело інформації є найбільш надійним (порівняно з 9% серед загального населення, що поділяють цю думку). 

«Кальміуська група» — неформальне об’єднання українських аналітиків, мета якого — сприяння відновленню державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. 

Друга хвиля дослідження проводилась компанією GfK Ukraine на замовлення групи, метод опитування — телефонні інтерв’ю з дзвінками на мобільні телефони та випадковим генеруванням номера телефону, період опитування

— з 3 по 19 травня 2018 року. Вибірка склала 1980 респондентів, з них 528

— з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні

українському уряду). Зважені дані для населення України (1980 респондентів)відповідають розподілу населення за віком/статтю/типом населеного пункту і макрорегіонами згідно з даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2017 р; при зважуванні додатково враховано розподіл населення Донецької та Луганської областей за віком/статтю/типом населеного пункту. Для зручності у таблицях представлено зважені дані і загальний обсяг зваженої вибірки як 1500 респондентів. Максимальна похибка складає: для України — не більше 2,5%,для Донецької та Луганської областей — не більше 4,9%. Дослідження проводилось в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та Автономної Республіки Крим. 

Результати першої хвилі опитування

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY