ZIK заявив, що на нього готується атака. Заяву прокоментував речник МВС

ZIK заявив, що на нього готується атака. Заяву прокоментував речник МВС

21 Березня 2018
3143
21 Березня 2018
19:46

ZIK заявив, що на нього готується атака. Заяву прокоментував речник МВС

3143
Телеканал ZIK заявляє, що на нього «вже найближчим часом готується атака», а Нацгвардія з 1 березня розірвала договір охорони офісу каналу в Жовтневому палаці. Речник МВС пояснив, що Нацгвардія з 1 січня припинила охороняти будь-які об’єкти, крім визначених законом про Нацгвардію.
ZIK заявив, що на нього готується атака. Заяву прокоментував речник МВС
ZIK заявив, що на нього готується атака. Заяву прокоментував речник МВС

21 березня телеканал ZIK поширив заяву, в який попереджає про можливе силове захоплення київського офісу телеканалу, розташованого в Жовтневому палаці.

«Силове захоплення Жовтневого палацу, де дислокується телеканал, може статися будь-якої миті. За інформацією з надійних джерел, за організацією захоплення стоїть Адміністрація Президента, однак здійснюватися атака на телеканал буде руками підконтрольних їй радикальних організацій.

Здобуту нами інформацію підтверджує і той факт, що захоплення телеканалу ретельно планувалося заздалегідь. Так, за вказівкою Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова 1-го березня 2018 року Національна гвардія України в односторонньому порядку без жодних пояснень розірвала угоду про охорону телеканалу», – йдеться в заяві.

Телеканал ZIK просить вважати цю заяву офіційним зверненням до Адміністрації Президента, особисто Президента України Петра Порошенка, Верховної Ради України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національної гвардії. Також заяву ZIK адресував до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра, який нині перебуває в Україні з візитом, президента Парламентської Асамблеї Ради Європи М. Ніколетті, голови Комітету міністрів Ради Європи А. Самуельсона, голови Представництва ЄС в Україні, посла Х. Мінгареллі, правозахисних організацій Freedom House, Amnesty International в Україні, Human Rights Watch, «Репортери без кордонів», Європейська федерація журналістів, Офісу Верховного комісара ООН з прав людини та Національної спілки журналістів України.

«Спробу встановлення контролю над телеканалом ZIK ми розглядаємо не тільки як загрозу нинішній незалежній редакційній політиці, а й як загрозу майбутньому нашого колективу», – йдеться в заяві.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до речника Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченка із запитанням, чи дійсно Національна гвардія з 1 березня розірвала угоду про охорону офісу телеканалу ZIK у Жовтневому палаці.

Артем Шевченко підтвердив, що Національна гвардія за дорученням міністра внутрішніх справ припинила охороняти будь-які об’єкти, крім тих, що визначені законом про Нацгвардію.

Відповідно до пунктів 4, 5, 6, 7, 8 статті 2 закону про Національну гвардію України визначають функції охорони Нацгвардією таких об’єктів:

  • забезпечення охорони органів державної влади, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, участь у здійсненні заходів державної охорони органів державної влади та посадових осіб;
  • охорона ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
  • охорона спеціальних вантажів, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
  • охорона дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні;
  • охорона центральних баз матеріально-технічного забезпечення Міністерства внутрішніх справ України.

«Перед новим роком було видано доручення міністра внутрішніх справ "Про обмеження видів господарської діяльності, що здійснюється Національною гвардією України". Суть цього доручення полягала в тому, що з 1 січня цього року діяльність Нацгвардії, яка не підпадає під перелічені пункти закону, була завершена по всіх подібних договорах. Цим розпорядженням також передбачене вживання дисциплінарних заходів до командирів, які порушують це доручення. Тобто Нацгвардія повинна і буде охороняти винятково об’єкти, зазначені в пунктах 4-8 статті 2 Закону. Інші види господарчої діяльності були припинені з 1 січня 2018 року», – повідомив Артем Шевченко.

Чи повідомили представники Нацгвардії телеканал ZIK про припинення дії договору та підстави його припинення, Артему Шевченко невідомо. Речник МВС припустив, що окремі підрозділі Нацгвардії укладали такі договори в минулому, але у зв’язку з новим, достатнім бюджетом Нацгвардіі на цей рік така діяльність була припинена розпорядженням міністра.

Речник МВС закликав телеканал ZIK не вдавати із себе під тиском свого власника «жертву репресій»: «Нехай телеканал ZIK під тиском свого власника, який переховується від правосуддя, не робить із себе жертву репресій. Я вважаю, що власник каналу зараз штучно вдає із себе жертву псевдорепресій, а канал перетворює на псевдоопозиційний, запрошуючи в ефір всіляких портнових та заповнюючи його різнобарвною зрадофілією».

«Якщо будь-яке ЗМІ, а не тільки цей телеканал, буде, не дай Боже, атаковане в силовий спосіб, МВС реагуватиме рішуче відповідно до закону, щоб припинити протиправні дії зловмисників, ким би вони не були», – додав Артем Шевченко.

«Детектор медіа» звернувся до прес-служби телеканалу ZIK з уточнюючими запитаннями, хто зараз охороняє офіс каналу та чому ZIK заявив про розірвання Нацгвардією угоди про охорону каналу саме сьогодні, 21 березня, прочекавши три тижні з моменту розірвання угоди.

Також «Детектор медіа» звернувся до прес-секретаря Президента України Святослава Цеголка з проханням прокоментувати закиди телеканалу ZIK до Адміністрації Президента.

«Ця інформація не просто не відповідає дійсності, а належить до таких, які характеризуються одним словом – маячня. Сподіваємося, що журналістські стандарти спонукають авторів заяви спростувати її», – так у прес-службі Адміністрації Президента України прокоментували заяву каналу ZIK у відповідь на запит «Детектора медіа».

Нагадаємо, що власник телеканалу ZIK Петро Димінський наразі знаходиться в міжнародному розшуку за підозрою в скоєнні смертельного ДТП 18 серпня 2017 року на Львівщині. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3143
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду