Станіслав Клих сподівається, що його обміняють разом з полоненими

Станіслав Клих сподівається, що його обміняють разом з полоненими

17 Грудня 2017
1526
17 Грудня 2017
18:21

Станіслав Клих сподівається, що його обміняють разом з полоненими

1526
Український політв'язень Станіслав Клих, який відбуває покарання у російській колонії у Верхньоуральську (Челябінська область), сподівається на якнайшвидший обмін разом з іншими полоненими.
Станіслав Клих сподівається, що його обміняють разом з полоненими
Станіслав Клих сподівається, що його обміняють разом з полоненими

Про це повідомив адвокат колегії адвокатів Магнитогорська Валерій Кондратьєв, який склав довідку-звіт про відвідування Станіслава Клиха 7 грудня, передає «Українська правда».

За словами адвоката, адміністрація колонії «з огляду на статус Клиха, приділяє підвищену увагу до умов його утримання, намагається оперативно реагувати на його скарги».

«Йому видано новий матрац, немає обмежень на користування послугами магазину, немає обмежень у листуванні з родичами», - повідомив Кондратьєв.

Згідно з повідомленням, Клих підтвердив, що йому видали новий матрац, але «на ньому спати так само некомфортно через металеві частини ліжка». Спати він все одно продовжує на підлозі, через що продуло плече і шию.

«У зв'язку з цим Клиху потрібний ще один матрац. Зовні Клих виглядає нормально, каже, що коли почав купувати продукти - набрав вагу. Скаржився, що багато продуктів не купиш - дорого і ліміт на місяць становить 6000 рублів», - повідомив адвокат.

«Клих висловив невдоволення в плані харчування - що їжа не смачна, одноманітне меню і маленькі порції. З його слів, рани на ногах, які не загоювалися, і пролежні почали зарубцьовуватися», - додав Кондратьєв.

«Він також дізнався, що його буде відвідувати психолог від консульства, сказав, що йому це необхідно», - сказав адвокат.

«Після оприлюднення адреси місця перебування Клиха в колонії до нього почали надходити листи підтримки від громадян, навіть з США», - зазначив Кондратьєв.

Клих повідомив, що мало пише додому «через одноманітність побуту, писати просто нічого, немає бажання».

«Клих висловив подяку, що про нього пам'ятають, влаштовують різні акції, протести, озвучують його проблему по ТБ, у пресі, і сподівається на якнайшвидший обмін і повернення на батьківщину. Це допомагає йому не падати духом і додає сили», - зазначив адвокат.

Раніше українські правозахисники закликали міністра закордонних справ Німеччини Зіґмара Габріеля поставити перед урядом Росії питання про необхідність допустити лікарів із міжнародних організацій з охорони здоров’я до українців, яких утримують у Росії й анексованому нею Криму з політичних мотивів.

Зокрема у тексті звернення повідомляється, що в’язні Кремля потребують медичної допомоги, серед яких - Станіслав Клих, який втратив психічне здоров’я після пережитих тортур.

Нагадаємо, громадянська активістка Ольга Афанасьєва повідомила, що стан здоров’я українського історика, журналіста Станіслава Клиха, засудженого у Росії за сфабрикованим звинуваченням до 20 років тюрми, різко погіршився, він провів у комі шість днів.

Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні 2015 року він заявив, що свідчив під тортурами.

У лютому стало відомо, що російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

19 травня 2016 року колегія присяжних засідателів у Верховному суді Чечні визнала Станіслава Клиха і Миколи Карпюка винними у вбивствах і замахах на вбивство російських військовослужбовців під час першої чеченської кампанії. 26 травня Миколу Карпюка російський суд засудив до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20 років.

«Меморіал» заявив, що Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судили за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.

Адвокат Станіслава Клиха повідомила, що його  жорстоко катували в російській в'язниці і, очевидно, «накачували» психотропними препаратами.

У серпні український громадянин, історик, журналіст Станіслав Клих, засуджений Верховним судом Чечні (Росія) за звинуваченням в участі в першій чеченській війні на боці Ічкерії, звернувся до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прискорити процес повернення політичних в'язнів-українців, переслідуваних у Росії. Зараз щодо ув’язненого у Росії порушено ще одну справу.

У листопаді 2016 року Заводський районний суд Грозного засудив громадянина України, історика, журналіста Станіслава Клиха до 240 годин обов'язкових робіт, що були замінені на один місяць позбавлення волі, начебто «за образу прокурора».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1526
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду