Лутковська просить російського омбудсмена встановити місцезнаходження українського політв’язня Станіслава Клиха

Лутковська просить російського омбудсмена встановити місцезнаходження українського політв’язня Станіслава Клиха

28 Серпня 2017
1260
28 Серпня 2017
17:15

Лутковська просить російського омбудсмена встановити місцезнаходження українського політв’язня Станіслава Клиха

1260
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини звернулась до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням встановити місцезнаходження Станіслава Клиха. Українського громадянина, історика, журналіста Станіслава Клиха засуджено у Росії за сфабрикованим звинуваченням до 20 років тюрми.
Лутковська просить російського омбудсмена встановити місцезнаходження українського політв’язня Станіслава Клиха
Лутковська просить російського омбудсмена встановити місцезнаходження українського політв’язня Станіслава Клиха

Про звернення українського омбудсмена йдеться на її сайті.

Днями з’явилась інформація, що громадянина України Станіслава Клиха, який відбуває покарання у Челябінській області РФ, було переведено до лікарні для проходження обстеження чи лікування. Водночас ані адвокат, ані родичі ув’язненого не володіють інформацією, до якого саме медичного закладу було переведено Станіслава Клиха, з якою метою і на який термін. Вказаний факт дуже непокоїть матір ув’язненого.

У своєму листі Валерія Лутковська просить російську колегу повідомити про місцезнаходження Станіслава Клиха, причини його госпіталізації, а також стан його здоров’я.

Раніше Валерія Лутковська вже зверталася до омбудсмена РФ щодо захисту прав Станіслава Клиха. Зокрема, щодо проведення медичного обстеження (психіатричної експертизи), а під час особистої зустрічі – щодо можливості направлення Станіслава Клиха до установи відбування покарання, яка розташована  якомога ближче до кордону з Україною, щоб родичі могли відвідувати його.

Нагадаємо, Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні 2015 року він заявив, що свідчив під тортурами.

У лютому стало відомо, що російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

19 травня 2016 року колегія присяжних засідателів у Верховному суді Чечні визнала Станіслава Клиха і Миколи Карпюка винними у вбивствах і замахах на вбивство російських військовослужбовців під час першої чеченської кампанії. 26 травня Миколу Карпюка російський суд засудив до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20 років.

«Меморіал» заявив, що Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судили за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.

Адвокат Станіслава Клиха повідомила, що його  жорстоко катували в російській в'язниці і, очевидно, «накачували» психотропними препаратами.

У серпні 2016 року український громадянин, історик, журналіст Станіслав Клих, засуджений Верховним судом Чечні (Росія) за звинуваченням в участі в першій чеченській війні на боці Ічкерії, звернувся до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прискорити процес повернення політичних в'язнів-українців, переслідуваних у Росії.

У листопаді 2016 року Заводський районний суд Грозного засудив громадянина України, історика, журналіста Станіслава Клиха до 240 годин обов'язкових робіт, що були замінені на один місяць позбавлення волі, начебто «за образу прокурора».

У ісчні 2017 року адвокати та родина заявили, що три тижні не мають інформації про місце та умови перебування незаконно ув’язненого в Росії українського громадянина, історика, журналіста Станіслава Клиха.

На фото – Станіслав Клих

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1260
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду