Проти незаконно засудженого Станіслава Клиха в Росії відкрили ще одну справу

Проти незаконно засудженого Станіслава Клиха в Росії відкрили ще одну справу

4 Серпня 2016
1583
4 Серпня 2016
12:47

Проти незаконно засудженого Станіслава Клиха в Росії відкрили ще одну справу

1583
Український громадянин, історик, журналіст Станіслав Клих, засуджений Верховним судом Чечні (Росія) за звинуваченням в участі в першій чеченській війні на боці Ічкерії, звернувся до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням прискорити процес повернення політичних в'язнів-українців, переслідуваних у Росії. Зараз щодо ув’язненого у Росії порушено ще одну справу.
Проти незаконно засудженого Станіслава Клиха в Росії відкрили ще одну справу
Проти незаконно засудженого Станіслава Клиха в Росії відкрили ще одну справу

Про це повідомляє російська редакція «Радіо Свобода».

«Прошу вас вжити заходів до прискорення переговорного процесу, щодо обміну осіб, незаконно, всупереч всім нормам міжнародного права, що містяться в місцях позбавлення волі в Російській Федерації», - написав Станіслав Клих в листі, опублікованому заступником міністра юстиції України Сергієм Пєтуховим.

Ув'язнений також попросив поліпшити умови його утримання - передати в камеру телевізор, забезпечити доступ до ЗМІ.

В липні Станіслава Клиха і засудженого у тій самій справі Миколу Карпюка відвідали в СІЗО Грозного (Росія) співробітники консульської служби України.

«Здоров'я в обох в порядку, тільки Стас виглядав блідим, зате був спокійний. До нього є претензії з поведінки з боку керівництва ізолятора, але дисциплінарних заходів поки не застосовують», - розповів консул Олександр Ковтун.

«Всі заявлені мною клопотання про призначення стаціонарної психіатричної експертизи відхилені, тепер в СІЗО кажуть, що можуть притягнути його до відповідальності як за псування майна, так і за образу представника влади, тобто за статтею 319 КК», - розповіла адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна.

Зараз щодо Станіслава Клиха порушено ще одну справу - про образу учасників судового процесу. Воно було заведено за ініціативою державного обвинувача, який вважав себе ображеним словами українця.

Нагадаємо, у червні Міністерство юстиції України направило в Російську Федерацію запит на видачу громадянина України, історика, журналіста Станіслава Клиха. Запит було надіслано одночасно із запитом щодо Миколи Карпюка на виконання Конвенції про передачу засуджених осіб.

19 травня суд присяжних в Грозному (РФ) визнав винними громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

Російський правозахисний центр «Меморіал» заявив, що Станіслава Клиха, як і Миколу Карпюка судили за обвинуваченням у начебто участі у війні в Чечні на основі їх власних свідчень, отриманих під тортурами.

Миколу Карпюка російський суд засудив до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20 років. Вони підписали заяву про подачу апеляції на вирок російського суду.

Адвокат Станіслава Клиха повідомила, що його  жорстоко катували в російській в'язниці і, очевидно, «накачували» психотропними препаратами.

У лютому стало відомо, що російський правозахисний центр «Меморіал»визнав політичними в’язнями незаконно утримуваних на території Чечні (Росія) українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область (Росія). У вересні минулого року він заявив, що свідчив під тортурами.

На фото - Станіслав Клих

Фото: Антон Наумлюк

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1583
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду