Український журналіст Станіслав Клих заявив про тортури у Росії і відмовився від свідчень

Український журналіст Станіслав Клих заявив про тортури у Росії і відмовився від свідчень

11 Вересня 2015
3059
11 Вересня 2015
20:00

Український журналіст Станіслав Клих заявив про тортури у Росії і відмовився від свідчень

3059
Український журналіст Станіслав Клих заявив про тортури у Росії і відмовився від свідчень
Український журналіст Станіслав Клих заявив про тортури у Росії і відмовився від свідчень

Громадянин України, викладач історії, журналіст Станіслав Клих, якого в Росії намагаються звинуватити в участі у війні в Чечні (Росія), заявляє, що свідчив під тортурами. Про це повідомляє «Открытая Россия» і повністю наводить текст його заяви.

 

«Після арешту 08.08 2014 до мене були застосовані дії з метою змусити мене надати свідчення, до мене були застосовані незаконні методи дізнання і слідства, виражені в нанесенні мені побоїв і каліцтв, в т.ч. за допомогою наручників і електричного струму, тривалого стояння навколішки, внаслідок чого на зап'ястках рук, колінах, гомілковостопній частині ніг є численні шрами», - зазначається у заяві Станіслава Клиха.

 

Також він заявляє, що в ізоляторах тимчасового утримання міст Зеленокумська і Владикавказа (Росія) у серпні-вересні 2014 року йому давали алкоголь, психотропні препарати, які вводили внутрішньовенно. Окрім цього, він свідчить, що у Владикавказі його по декілька діб тримали у тюремному дворі без води і їжі, внаслідок чого він був доведений до стану дистрофії, не міг тримати в руках ложку, ручку, оскільки кисті рук були вивернуті від приковування до грат.

 

«Ці методи застосовувалися до мене з метою змусити мене визнати, що я нібито був у Чечні в 1994-2000 роках і брав участь у військових діях на стороні Дудаєва, брав участь у вбивствах військовослужбовців на площі Мінутка у Грозному, мав намір проводити теракти в різних містах Росії і нібито з цією метою приїхав у Росію», - пише він.

 

У екзекуції брали участь невідомі Станіславу Клиху особи в масках, які перед тим, як почати катувати, надягали громадянину України на голову мішок, зав'язавши його зверху скотчем-стрічкою.

 

 

Як повідомляє «Открытая Россия», 15 вересня, в день відкриття Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, де чекають президента Володимира Путіна, в Росії почнуться два політичних судових процеси: в Донецькому районному суді Ростовської області відбудуться попередні слухання у справі української льотчиці Надії Савченко, а у Верховному суді Чечні , що в Грозному, - попередні слухання у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха - українських націоналістів, що нібито воювали в Чечні 20 років тому у лавах чеченських бойовиків.

 

Як зазначає «Открытая Россия», справа про українських бойовиків в Чечні розслідувалася в Росії в умовах надвичайної секретності. Фігурантів справи Миколу Карпюка та Станіслава Клиха переводили з одного російського СІЗО в інше. Вони сиділи в «одиночках», без можливості зателефонувати родичам. Спроби адвокатів, правозахисників і українських консулів їх знайти довго не приносили результату. Захист Станіслава Клиха і Миколи Карпюка представляли адвокати за призначенням, які співпрацювали зі слідством і жодною інформацією з родичами не ділилися.

 

Наприкінці травня у справу увійшла адвокат Марина Дубровіна, їй вдалося потрапити до СІЗО міста П'ятигорська (Росія), де з осені минулого року перебував Станіслав Клих. За її словами, після першої зустрічі зі своїм підзахисним вона довго не могла прийти до тями. Станіслав Клих розповів їй, як його катували, змушуючи обмовити себе та інших, у тому числі - високопоставлених українців.

 

Адвокат Марина Дубровіна кілька місяців не розповідала нікому про подробиці справи, оскільки дала підписку про нерозголошення. Термін підписки минув після того, як справу передали на затвердження Генпрокуратури Росії. Тепер адвокат розповіла про тиск, який слідство і оперативники надавали і продовжують здійснювати на її підзахисного: «На нього тиснули і ''трамбували'' з самого першого дня його затримання. Тиск тривав і коли я вступила у справу, уклавши договір з його батьками. Коли я вступила в справу, і Стас вперше побачив адвоката, який представляє його інтереси, він відмовився від усіх свідчень, які дав раніше».

 

Нагадаємо, Станіслав Клих був затриманий у Росії у 2014 році, коли поїхав до своєї вагітної співмешканки в Орловську область.

 

У серпні Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням міського суду міста Єсентуків (Росія) продовжити термін утримання під вартою громадянина України Станіслава Клиха до 21 жовтня.  У відомстві назвали таке рішення російського суду безпідставним та неправомірним. На думку міністерства, воно є підтвердженням небажання Російської Федерації дотримуватися визначених у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей положень щодо звільнення всіх заручників та осіб, що незаконно утримуються, за принципом «всіх на всіх».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду