Нацрада хоче ініціювати зміни до законодавства щодо захисту дітей у медіа

Нацрада хоче ініціювати зміни до законодавства щодо захисту дітей у медіа

2 Листопада 2017
2001
2 Листопада 2017
17:16

Нацрада хоче ініціювати зміни до законодавства щодо захисту дітей у медіа

2001
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення хоче разом з Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики ініціювати зміни до законодавства щодо захисту прав дітей у медіа.
Нацрада хоче ініціювати зміни до законодавства щодо захисту дітей у медіа
Нацрада хоче ініціювати зміни до законодавства щодо захисту дітей у медіа

Про це повідомила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасимюк на засіданні 2 листопада, коли Нацрада розглядала питання про продовження показу телеканалом СТБ контенту, що може завдати шкоди дітям.

Нацрада планувала знову призначити позапланову перевірку телеканалу СТБ, але відклала це рішення до моменту вирішення судового спору щодо призначеного Нацрадою СТБ штрафу в розмірі 1,6 млн грн. Канал оскаржує рішення Нацради про штраф, але розгляд справи призупинився через проведення судової експертизи.

Попри перенесення питання СТБ Нацрада вкотре закликала телеканали до самоцензури та саморегулювання в питанні захисту прав дітей. «У нас зараз буде перевірка щодо телеканалу Інтер”, теж щодо випадків, пов’язаних з дітьми, – зазначив голова Нацради Юрій Артеменко. – Я звертаюся до керівників усіх телекомпаній. Якщо ви заходите на таку чутливу тему, як діти, знайте: ви ступаєте на мінне поле. Якщо ви на нього ступаєте і порушуєте, то краще встановіть заборону на ці теми, ніж потім будете ходити по судах, і на вас будуть реагувати і регулятор, і суспільство. Навіть британські таблоїди вже пишуть про цю ситуацію. Це не прохання цензури – це прохання самоцензури, саморегулювання».

7 листопада Нацрада планує провести розширене засідання робочої групи з розробки правил захисту дітей у медіа, яка вже другий рік діє при Нацраді, повідомила Ольга Герасим’юк: «Ми збираємо широку зустріч, на ній буде представник Уповноваженого з прав людини. Хочемо розглянути ситуацію, що відбулася. Бо реалізація підписаного мовниками документа (спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва». – ДМ) на практиці відбувається складно … Нам потрібно знову повернутися до розмови, що цей документ не став керівництвом до дії на ринку. Ми запросили на робочу групу Комітет свободи слова, який раніше підготував свої рекомендації в цій тематиці. Ми хочемо спільно з Верховною Радою, спільно з ринком, можливо, запропонувати зміни до закону, бо це дуже тяжко працює як саморегулювання».

Юрій Артеменко пригадав, що зараз робоча група працює над спільним актом №2 щодо висвітлення теми суїциду в медіа. Він зауважив, що телеканали йдуть до саморегулювання крок за кроком, але дуже повільно. «Поки не підписали – значить усе можна?», – риторично запитав він.

Керівниця юридичного департаменту СТБ Марина Корнієнко запевнила, що СТБ «дуже ретельно зараз перевіряє свій контент – не тільки щодо самогубства, а щодо всього, що може зашкодити дітям».

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко попросив СТБ, доки триває розгляд справи в суді, уникати непростих дитячих тем. «Ми не будемо повністю від них відмовлятися, бо є, наприклад, новини. Але будемо консультуватися перед тим, як показувати», – відповіла Марина Корнієнко, уточнивши, що це будуть консультації не з Нацрадою, а з робочою групою при Нацраді.

Юрій Артеменко застеріг: якщо Нацрада й далі фіксуватиме порушення каналу СТБ прав дітей, вона не буде переносити розгляд, а ухвалюватиме рішення та йтиме до суду аж до позбавлення ліцензії.

Нагадаємо, близько двох років тому у випуску ток-шоу «Один за всіх» на СТБ 14-річна та 10-річна сестри розповіли подробиці розбещення своїм батьком. Нацрада після скарг омбудсмена і громадськості звернула увагу на порушення телеканалом прав дітей. Але на перший раз Нацрада пожаліла СТБ і не стала давати йому попередження, а натомість почала постійно моніторити контент каналу. Зрештою, за результатами цих моніторингів і перевірок СТБ за показ шкідливого для дітей контенту отримав попередження і штраф у розмірі 1,6 млн грн, який нині оскаржує в суді. Спірний контент СТБ був також двічі предметом розгляду Незалежної медійної ради, яка вбачає в ньому порушення норм законодавства, а окремі члени Незалежної медійної ради звернули увагу на систематичність таких порушень в ефірі багатьох телеканалів.

Кейс СТБ спонукав індустрію до саморегулювання. При Нацраді була зібрана робоча група з розробки правил захисту дітей у медіа. Її першим результатом став спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва», який підписали медіагрупи StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна», Національна суспільна телерадіокомпанія України та Незалежна асоціація телерадіомовників. Підписанти акту погодилися унеможливлювати ідентифікацію дітей – жертв сексуального насилля глядачами (не називати їхніх прізвищ, не показувати обличчя, не оприлюднювати назви населених пунктів тощо). Єдиною великою медіагрупою, яка відмовилася підписувати акт, стала Inter Media Group.

У жовтні на телеканалі «Інтер» вийшли дві серії ток-шоу «Стосується кожного» на тему «Мама-дитина» – про 12-річну шестикласницю з Борислава Львівської області, яка у вересні народила дівчинку. Уповноважена Верховної Ради з прав людини вважає, що телеканал «Інтер» порушив права 12-річної дівчинки-породіллі, та не виключає судового позову проти каналу. Омбудсмен і ГО «Детектор медіа» поскаржилися на дії телеканалу «Інтер» щодо цих випусків ток-шоу «Стосується кожного» до Нацради. 19 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» за скаргою Омбудсмена та ГО «Детектор медіа». Водночас Незалежна медійна рада дійшла висновку, що телеканал «Інтер» у випусках «Стосується кожного» про «маму-дитину» порушив норми законодавства, а ведучий Андрій Данилевич порушив норми журналістської етики.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2001
Читайте також
18.10.2017 11:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
26 572
12.10.2017 14:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
31 210
28.07.2017 14:00
Галина Петренко
6 313
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду