Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент

Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент

28 Липня 2016
8354
28 Липня 2016
15:04

Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент

8354
28 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків.
Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент
Нацрада оголосила попередження СТБ за шкідливий для дітей контент

Позапланова перевірка каналу СТБ виявила з 16 по 22 травня в доступний для перегляду дитячою аудиторією час (з 6:00 до 23:00) неодноразові покази програм та їхніх анонсів, що можуть зашкодити дітям.

Нацрада звернула увагу на такі анонси:

- анонс програми «Кохана, ми вбиваємо дітей», що містив сцени домашнього насилля у сім’ї (мати б’є дітей);

- анонс програми «Детектор брехні», який містив наступні слова гості в студії: «може мені розказать як ти ізнасілував дочку Каті?»;

- анонс програми «Слідство ведуть екстрасенси», який містив демонстрацію ритуалів та інформацію про вбивства: «кого Вы убили? у него голова отделена вот так как вот этот черепйому відрізали головуотсекли голову, правильно?»;

- анонс програми «Слідство ведуть екстрасенси», в якому транслювалася демонстрація ритуалів та інформація про вбивства, містилися слова «хто так по-звірячому вбив цілу родину і підуть слідами вбивці»;

- анонс програми «Детектор брехні», який містив наступні слова: «Чи покарана мати-збоченка, яка… заставляла Вас облизывать ее половые органы, когда Вам было 6 лет?».

Також Нацрада виявила в час, доступний для дітей, такі програми:

- «Я соромлюся свого тіла» - мала попередження про зміст «Наступна програма містить відверті сцени, зображення хірургічних операцій та ран», проте транслювалася у не передбачений законодавством час (до 23.00 години) та містила сцени проведення медичних процедур, детальне зображення жіночих грудей тощо;

- «Битва екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси» - в сюжетній лінії висвітлювали розслідування вбивств, проте транслювались без попередження про зміст передачі;

- «Кохана, ми вбиваємо дітей» - транслювалась у час, доступний для перегляду дитячою аудиторією, не мала попередження про зміст та містила декілька сцен насилля у сім’ї;

- «Детектор брехні» - транслювалась у час, доступний для перегляду дитячою аудиторією (о 22:27), не мала попередження про зміст та містила обговорення статевих зносин з тваринами.

У всіх цих епізодах Нацрада вбачає порушення каналом таких норм закону «Про телебачення і радіомовлення»:

- абзацу 8 частини 2 статті 6 (не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися);

- частини 5 статті 28 (ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів);

- частини 2 статті 62 (телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом. Такі програми або передачі повинні мати спеціальне попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією).

Паралельно з проведенням перевірки Нацрада звернулася по експертні висновки до Асоціації психологів України та Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.

Асоціація психологів України вбачає в наданому Нацрадою контенті СТБ наявність шкідливого впливу на психіку, особливо дитячу та підліткову: «Перегляд дитиною чи підлітком подібних програм провокує девіантні тенденції. Передачі, які викликають застереження щодо наслідків психологічного впливу, неприпустимо транслювати у час, доступний для перегляду дитячою та підлітковою аудиторією. Можливість завдання дорослій аудиторії духовної та моральної шкоди, окрім негативного психологічного впливу, також є цілком вірогідною».

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України звернув увагу на «низький пізнавальний, культурний, естетичний рівень дискурсу» в наданих програмах. Також фахівці інституту звинуватили інформаційну політику телеканалу СТБ у широкому застосуванні таких маніпулятивних технологій, як:

- відволікання уваги людей від актуальних соціальних, політичних, економічних, воєнних проблем, які наразі мають надважливе значення в Україні;

- пріоритет емоційного подання інформації, яке по суті блокує її раціональний аналіз та критичне осмислення з боку телеглядача;

- утримання людей у стані невігластва та підтримання/формування їхньої посередності з метою віддалення і подальшого розмежування нижчих суспільних класів суспільства від вищих.

Також фахівці інституту вбачають в аналізованих телепроектах випадки порушення прав людини/дитини, порушення морально-етичних норм.

Інститут соціальної та політичної психології НАПН України вважає, що час показ програм та анонсів має бути пізнім (після 22:00), а під час їх трансляції обов’язково мають бути спеціальні попереджувальні позначки.

Виступаючи на засіданні Нацради, голова правління СТБ Володимир Бородянський визнав тільки одне порушення – невідповідність анонсу «Детектора брехні» часу його показу: «Ми згодні, це кричуще порушення».

Пояснюючи трансляцію решти програм та їхніх анонсів, він наголошував на соціальній і просвітницькій місії проектів СТБ.

«Нам закидають показ жіночих грудей у “Я соромлюся свого тіла”. Не знаю, чому не можна показувати жіночі груди о 23:05 і розказувати, які бувають проблем из молочною залозою. Вчора я мав зустріч із представниками Інституту раку, і нам сказали, що ми єдина програма, яка в доступній формі розказує й показує, як виявити рак грудей», - зазначив пан Бородянський.

Анонс програми, де жінка роздирає руку до крові, є постановочною зйомкою, яка на думку керівника СТБ, не сприймається як щось неймовірне. Пан Бородянський згадав про натуралізм і потенційно шкідливу для дітей інформацію у випусках новин усіх каналів: «Усі новинні канали показують інші події, де є кров та інші елементи, що можуть зашкодити дітям і дорослим, починаючи із 17:00».

Керівник СТБ нагадав, що канал прийняв рішення закрити проект «Кохана, ми вбиваємо дітей». «Хоча ми вважаємо цю програму такою, що виконує велику соціальну функцію. Ми в цій програмі завжди засуджуємо насильство і показуємо, що воно має свої наслідки. Ми не бачимо порушень у цьому проекті», - заявив він.

З приводу проекту «Слідство ведуть екстрасенси» пан Бородянський зазначив: це детективний жанр у поєднанні з містикою, яка є частиною української культури. За його словами, завдяки цій програмі було звільнено з тюрм невинних людей і покарано справжніх злочинців.

Втім, члени Нацради цього разу виявилися суворими до СТБ і після короткої закритої наради одностайно проголосували за оголошення каналу попередження.

На думку Нацради, СТБ не виконав її рішення від 3 грудня 2015 року, яким був зобов’язаний дотримуватися вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Нагадаємо, тоді Нацрада пожаліла СТБ й не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу «Один за всіх», у якому 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком. У своєму рішенні регулятор тоді визнав порушення каналом СТБ цитованих вище норм статей 6, 28 і 62 закону «Про телебачення і радіомовлення», зобов’язав канал привести діяльність у відповідність до законодавства і поставив на постійний моніторинг програми «Детектор брехні», «Я соромлюсь свого тіла», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «МастерШеф» і «Слідство ведуть екстрасенси».

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя дітей і приховувати їхні імена. Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8354
Читайте також
28.07.2017 14:00
Галина Петренко
6 313
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
a
2311 дн. тому
Медійник дебіл. Шкода, що програми не закрили. Бидло їх і дивиться.
натали
2688 дн. тому
Более мерзких программ нет ни на одном канале. В погоне за прибылью не гнушаются ничем. Даже комментировать противно...
медійник
2800 дн. тому
Більшої шкоди, ніж шкода від існування самої нацради, в медійному просторі України важко й знайти.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду