«Інтер» не врахував права 12-річної породіллі при показі шоу «Стосується кожного» – Незалежна медійна рада

«Інтер» не врахував права 12-річної породіллі при показі шоу «Стосується кожного» – Незалежна медійна рада

23 Жовтня 2017
4475

«Інтер» не врахував права 12-річної породіллі при показі шоу «Стосується кожного» – Незалежна медійна рада

4475
Незалежна медійна рада дійшла висновку, що телеканал «Інтер» при показі передач «Стосується кожного» від 9 та 13 жовтня 2017 року припустився порушень Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних осіб, а ведучий передачі, Андрій Данилевич, порушив професійну вимогу виявляти обережність при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми.
«Інтер» не врахував права 12-річної породіллі при показі шоу «Стосується кожного» – Незалежна медійна рада
«Інтер» не врахував права 12-річної породіллі при показі шоу «Стосується кожного» – Незалежна медійна рада

Про це йдеться у висновку Незалежної медійної ради №19, поширеному 23 жовтня.

З огляду на значний розголос в українських медіа, Незалежна медійна рада вирішила за власною ініціативою розглянути на предмет відповідності законодавству та професійним стандартам діяльності журналіста випуски передачі «Стосується кожного», що транслювалися телеканалом «Інтер» 9 жовтня та 13 жовтня 2017 року. У випусках розповідалася історія 12-річної дівчинки зі Львівської області, яка народила дитину. В той час як у першій передачі обговорюється низка проблем, пов’язаних із раннім батьківством, сексуальним вихованням і статевим дозріванням, друга передача повністю присвячена обговоренню та пошукам потенційного батька дитини 12-річної дівчинки; при цьому, серед підозрюваних – трійко її родичів.

Незалежна медійна рада вкотре наголосила, що хоча подібна тематика не має замовчуватися й толеруватися в суспільстві, а отже національні медіа мають її висвітлювати, й це є внеском у публічні дебати всередині суспільства, медіа при цьому не позбавляються від обов’язку дотримуватися законодавства та професійних стандартів журналістики. Усвідомлюючи це, телеканал «Інтер» був зобов’язаний утриматися від деталізації інформації про дівчину та забезпечити її приватність, наголосила Незалежна медійна рада.

Натомість, на всю країну було показано обличчя малолітньої породіллі, її прізвище та ім’я, а також зазначено її місце проживання, що лише збільшило потенційну аудиторію глядачів, яка знала про випадок. Так само сумнівним із точки зору дотримання права на приватність є показ в ефірі облич та імен двох неповнолітніх родичів, які можуть бути батьками дитини – а, отже, підпадати під кримінальну відповідальність.

Незалежна медійна рада окремо звернула увагу на поведінку ведучого передачі, Андрія Данилевича. Як журналіст, він мав би бути особливо обережним при висвітленні питань пов’язаних із дітьми. Натомість у випуску від 9 жовтня він, фактично, влаштовує допит дитині, закидаючи її запитаннями, на які отримує односкладові відповіді. Ведучий взагалі не зважає на дотримання інтересів дитини; натомість, своїми питаннями він хоче досягнути лише однієї мети: отримати більше шокових фактів задля подальшого обговорення їх у рамках програми. З огляду на це, Незалежна медійна рада встановила в діях Андрія Данилевича порушення вимог щодо належної обережності при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми.

Із повним текстом рішення Незалежної медійної ради можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 9 і 13 жовтня на телеканалі «Інтер» вийшли дві серії ток-шоу «Стосується кожного» на тему «Мама-дитина» – про 12-річну шестикласницю з Борислава Львівської області, яка у вересні народила дівчинку. У першій серії 9 жовтня обговорювали гіпотетичного батька – 18-річного сусіда. У другій серії 13 жовтня глядачі дізналися про результати ДНК-аналізу, який спростував попередню гіпотезу. Відтак у програмі йшлося вже про трьох кандидатів на батьківство, усі з яких є родичами дівчинки (вітчим і два брати).

Уповноважена Верховної Ради з прав людини вважає, що телеканал «Інтер» порушив права 12-річної дівчинки-породіллі, яка брала участь у ток-шоу «Стосується кожного», та не виключає судового позову проти каналу. Омбудсмен і ГО «Детектор медіа» поскаржилися на дії телеканалу «Інтер» щодо цих випусків ток-шоу «Стосується кожного» до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 19 жовтня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Інтер» за скаргою Омбудсмена та ГО «Детектор медіа».

Зазначимо, що це не поодинокий випадок на українському телебаченні. Раніше увага Національної ради була прикута до телеканалу СТБ. Близько двох років тому у випуску ток-шоу «Один за всіх» на СТБ 14-річна та 10-річна сестри розповіли подробиці розбещення своїм батьком. Нацрада після скарг омбудсмена і громадськості звернула увагу на порушення телеканалом прав дітей. Але на перший раз Нацрада пожаліла СТБ і не стала давати йому попередження, а натомість почала постійно моніторити контент каналу. Зрештою, за результатами цих моніторингів і перевірок СТБ за показ шкідливого для дітей контенту отримав попередження і штраф у розмірі 1,6 млн грн, який нині оскаржує в суді. Спірний контент СТБ був також двічі предметом розгляду Незалежної медійної ради, яка вбачає в ньому порушення норм законодавства, а окремі члени Незалежної медійної ради звернули увагу на систематичність таких порушень в ефірі багатьох телеканалів.

Кейс СТБ спонукав індустрію до саморегулювання. При Нацраді була зібрана робоча група з розробки правил захисту дітей у медіа. Її першим результатом став спільний акт узгодження «Захист дитини, яка зазнала сексуального насильства, при залученні до медіавиробництва», який підписали медіагрупи StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна», Національна суспільна телерадіокомпанія України та Незалежна асоціація телерадіомовників. Підписанти акту погодилися унеможливлювати ідентифікацію дітей – жертв сексуального насилля глядачами (не називати їхніх прізвищ, не показувати обличчя, не оприлюднювати назви населених пунктів тощо). Єдиною великою медіагрупою, яка відмовилася підписувати акт, стала Inter Media Group.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4475
Читайте також
18.10.2017 11:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
26 572
12.10.2017 14:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
31 210
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду