Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення

Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення

5 Вересня 2017
2472
5 Вересня 2017
12:14

Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення

2472
Сьогодні, 5 вересня, Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу проект закону №6565 «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», яким пропонується узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацради)
Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення
Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення

За законопроект № 6565 «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» в першому читанні за основу проголосували 267 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, надання дозволів на тимчасове мовлення має стати одним з регуляторних повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такі дозволи надаватимуться Нацрадою шляхом прийняття відповідних рішень. Порядок видачі дозволу, вимоги до телерадіоорганізації, а також особливості регулювання та нагляду за такою діяльністю визначатимуться Нацрадою.

Передбачається, що прорахунок частот для тимчасового мовлення і надання відповідних висновків здійснюватиме на безоплатній основі «Український державний центр радіочастот» на замовлення Нацради.

Відповідно до законопроекту, на території з особливим режимом мовлення може бути продовжене аналогове мовлення (навіть після переходу від аналогового до цифрового) – для забезпечення можливості тимчасового мовлення.

Закон має набрати чинності з дня, наступного за опублікуванням. Кабінет Міністрів України протягом шести місяців повинен буде узгодити всі нормативно-правові акти з новим законом і затвердити перелік адміністративно-територіальних одиниць, на яких шляхом аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, в тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Нацрадою.

Нагадаємо, законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» розробило Міністерство інформаційної політики влітку 2016 року. Законопроект пропонував узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради.

20 липня 2016 року законопроект погодила Нацрада, яка надала дві пропозиції до проекту: щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях і щоб УДЦР прораховував частоти для тимчасового мовлення на безоплатній основі. Розробник врахував тільки другу пропозицію.

14 грудня 2016 року законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» було схвалено урядом на засіданні Кабінету Міністрів України.

18 січня Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект №5657 «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення».

7 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту повернути на законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення на доопрацювання. 24 травня законопроект було відкликано.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2472
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду