detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
05.09.2017 12:14
Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення
Рада підтримала законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення
Сьогодні, 5 вересня, Верховна Рада України підтримала в першому читанні за основу проект закону №6565 «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України», яким пропонується узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (Нацради)

За законопроект № 6565 «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» в першому читанні за основу проголосували 267 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, надання дозволів на тимчасове мовлення має стати одним з регуляторних повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такі дозволи надаватимуться Нацрадою шляхом прийняття відповідних рішень. Порядок видачі дозволу, вимоги до телерадіоорганізації, а також особливості регулювання та нагляду за такою діяльністю визначатимуться Нацрадою.

Передбачається, що прорахунок частот для тимчасового мовлення і надання відповідних висновків здійснюватиме на безоплатній основі «Український державний центр радіочастот» на замовлення Нацради.

Відповідно до законопроекту, на території з особливим режимом мовлення може бути продовжене аналогове мовлення (навіть після переходу від аналогового до цифрового) – для забезпечення можливості тимчасового мовлення.

Закон має набрати чинності з дня, наступного за опублікуванням. Кабінет Міністрів України протягом шести місяців повинен буде узгодити всі нормативно-правові акти з новим законом і затвердити перелік адміністративно-територіальних одиниць, на яких шляхом аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, в тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Нацрадою.

Нагадаємо, законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» розробило Міністерство інформаційної політики влітку 2016 року. Законопроект пропонував узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради.

20 липня 2016 року законопроект погодила Нацрада, яка надала дві пропозиції до проекту: щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях і щоб УДЦР прораховував частоти для тимчасового мовлення на безоплатній основі. Розробник врахував тільки другу пропозицію.

14 грудня 2016 року законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення» було схвалено урядом на засіданні Кабінету Міністрів України.

18 січня Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради законопроект №5657 «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення».

7 березня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту повернути на законопроект щодо територій з особливим режимом мовлення на доопрацювання. 24 травня законопроект було відкликано.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY