В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко

В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко

25 Липня 2017
1404

В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко

1404
Необхідно координувати зусилля задля ефективної боротьби за звільнення українців, які незаконно утримуються у Криму, в окупованих районах Донбасу і в Росії, вважає народний депутат
В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко
В Україні потрібно створити координаційний центр допомоги в'язням Кремля – Гопко

Україна мусить створити єдиний координаційний центр з питань звільнення своїх громадян, незаконно ув'язнених в Росії й на окупованих територіях Криму й Донбасу, а також надати їм спеціальний статус і соціальну підтримку.

Про це написала народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомила пані Гопко, про це йшлося на зустрічі з представниками влади, правозахисними організаціями та сім'ями політв'язнів у Комітеті із закордонних справ.

«Учасники зустрічі висловили переконання, що для ефективної боротьби за звільнення українців, які незаконно утримуються у Криму, в окупованих районах Донбасу і в Росії, потрібно створити міжвідомчий координаційний центр, а також ухвалити спеціальний закон про статус таких ув'язнених. На думку учасників обговорення, це може бути нещодавно внесений Мустафою Джемілєвим законопроект №6700, за умови його доопрацювання», – розповіла Ганна Гопко.

На її переконання, такий закон посилить міжнародно-правові позиції України в питанні звільнення політв'язнів і дозволить виплачувати їхнім родинам соціальну допомогу.

У зустрічі взяли участь заступник голови Адміністрації президента України Ростислав Павленко, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Юсуф Курчі, заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович, представники МЗС, СБУ, Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру громадянських свобод та інших установ і організацій.

Як повідомляв «Детектор Медіа», народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вніс до Верховної Ради законопроект (реєст. номер 6700 від 13.07.2017) про визнання політв'язнями осіб, позбавлених волі за політичними мотивами за рішенням органів влади Росії, а також умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги та пільг.

У понеділок, 24 липня, Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову у Нормандському форматі з президентом Франції Еммануелем Макроном, федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Росії Володимиром Путіним, в якій наголосив, зокрема, на блокуванні Росією звільнення заручників і незаконно утримуваних в РФ Олега Сенцова і Романа Сущенка.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у День пам'яті жертв політичних репресій заявив, що завдання української сторони полягає в тому, щоб усі українці, які утримуються в російських в'язницях, повернулися на батьківщину. Він згадав прізвища українських політв’язнів, які перебувають за гратами в РФ - Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Семени.

Фото: Обозреватель 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Читайте також
19.04.2021 15:52
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
2 367
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2466 дн. тому
Почему бы для начала не освободить политзаключённых журналистов на территоррии Украины???????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду