У Мінюсті закликають редакторів комунальних ЗМІ не зволікати з перереєстрацією

У Мінюсті закликають редакторів комунальних ЗМІ не зволікати з перереєстрацією

20 Лютого 2017
2316
20 Лютого 2017
09:00

У Мінюсті закликають редакторів комунальних ЗМІ не зволікати з перереєстрацією

2316
У Міністерстві юстиції України (Мінюсті) звернулись до редаткорів комунальних ЗМІ, які беруть участь у роздержавленні, з проханням не зволікати з перееєстрацією та роз’яснили ситуацію щодо старих свідоцтв
У Мінюсті закликають редакторів комунальних ЗМІ не зволікати з перереєстрацією
У Мінюсті закликають редакторів комунальних ЗМІ не зволікати з перереєстрацією

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

За інформацією Спілки, у редакторів комунальних ЗМІ – учасників пілотного етапу реформування, часто виникають запитання щодо чинності старих свідоцтв про реєстрацію, оскільки нові вони ще не встигли отримати. Ситуацію зі свідоцтвами пояснила начальник відділу правової експертизи документів друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України Маріна Семенко.

«У Законі про реформування  сказано: після завершення процесу реформування свідоцтва будуть визнані недійсними. А оскільки, відповідно до Закону, перший етап реформування закінчується до 1 січня 2017 року, то його учасники вважають, що вже порушують норму закону і залишаться без свідоцтв. Насправді, процес реформування включає два етапи, але ж сам процес закінчується до 1 січня 2019 року. І лише тоді можна говорити про завершення процесу реформування, а отже і про отримання нових свідоцтв», – пояснює фахівець.

За словами пані Семенко, лише після 1 січня 2019 року Міністерство юстиції буде проводити моніторинг ЗМІ, які були учасниками процесу реформування.

«Якщо ті чи інші газети на той момент не пройдуть процес роздержавлення, вони будуть включені в наказ для визнання свідоцтва недійсним», – сказала вона.

Водночас, фахівець закликає редакції не зволікати з отриманням нових свідоцтв. Адже цей документ потрібно використовувати в роботі – укладати договори, подавати на передплату тощо. У старих же свідоцтвах вказана стара юридична  особа.

«Як тільки буде створено нову юридичну особу, потрібно подавати документи на перереєстрацію. Подається заява, статут нової юридичної особи, копія попереднього свідоцтва, договори передачі прав, – зазначає вона. – Тобто зараз від нас до газет не буде ніяких претензій щодо нових чи старих свідоцтв, але невчасна перереєстрація створюватиме проблеми самим редакціям».

За словами пані Семенко, відповідно закону про ЗМІ, редакції мають надсилати контрольні примірники реєструючому органу. Відтак, у них мають бути вказані вихідні дані і засновники видання. Якщо ж видання зволікатимуть з отриманням нового свідоцтва, у вихідних даних залишатимуться старі відомості.

Нагадаємо, свідоцтва про реєстрацію комунальних друкованих ЗМІ, які є учасниками пілотного етапу реформування і які не встигли перереєструватися до кінця 2016 року, не будуть анульовані. Моніторинг щодо перереєстрованих газет Міністерство юстиції буде здійснювати по завершенню етапів реформування – починаючи з 1 січня 2019 року.

Як писав «Детектор медіа», нещодавно НСЖУ було досягнуто домовленостей про розробку Мінюстом першої рекомендації для реєстраторів щодо процедури перетворення комунальних редакцій у підприємства, засновані трудовими колективами.

НСЖУ нагадує, що для редакцій комунальних ЗМІ діє юридична «гаряча лінія». Залишити запит на консультацію можна на сайті Спілки або за посиланням.

26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2316
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду