Керівники комунальних ЗМІ мають до 1 квітня подати електронні декларації – медіаюрист

Керівники комунальних ЗМІ мають до 1 квітня подати електронні декларації – медіаюрист

9 Березня 2017
4247

Керівники комунальних ЗМІ мають до 1 квітня подати електронні декларації – медіаюрист

4247
Головний редактор, заступник та головний бухгалтер комунального ЗМІ, які є посадовими особами юридичних осіб публічного права і виконують адміністративно-господарські або організаційно-розпорядчі функції в державних і комунальних закладах, установах чи підприємствах, мають до 1 квітня подати електронну декларацію.
Керівники комунальних ЗМІ мають до 1 квітня подати електронні декларації – медіаюрист
Керівники комунальних ЗМІ мають до 1 квітня подати електронні декларації – медіаюрист

Детальне роз’яснення з цього питання надає адвокат, медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко, повідомляє прес-служба НСЖУ.

«Відповідно до частини 1 статті 45 закону України «Про запобігання корупції» особи, зазначені у підпункті "а" пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону (а саме – посадові особи юридичних осіб публічного права, які не зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті), зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства  декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Згідно з положеннями частини другої статті 81 Цивільного кодексу України юридичною особою публічного права визначається юридична особа, яка створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим чи органу місцевого самоврядування», – повідомила юрист.

Таким чином, редакції газет, які створені рішенням місцевої ради та/або розпорядчим актом державного органу (в тому числі актом міністерства, державного агентства, служби, місцевої державної адміністрації тощо) відносяться до юридичних осіб публічного права. Якщо такі підприємства не реформувались до 31 грудня 2016 року в порядку, передбаченому Законом України «Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації», на їх посадових осіб поширюються вимоги Закону України «Про запобігання корупції».

За словами пані Опришко, до посадових осіб юридичних осіб публічного права – редакцій газет, які зобов’язані подавати декларацію, відносяться керівники підприємства (редакції), зокрема, головні редактори та редактори, їх заступники, головні бухгалтери, керівники відділів та інші особи, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції на постійній основі.

В той же час, творчі працівники (журналісти, фотокореспонденти, фотографи тощо) та технічні працівники (верстальник, оператор комп’ютерного набору тощо), на яких не покладено виконання  організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функції на постійній основі, зазначені декларації подавати не повинні».

Нагадаємо, у лютому Міністерство юстиції України ухвалило рішення делегувати до складу робочої групи Національної спілки журналістів України (НСЖУ) з питань реформування комунальних газет трьох своїх фахівців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4247
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Татка
2597 дн. тому
Розберіться спочатку з деклараціями наших депутатів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду